Министерство на здравеопазването на Хамас обяви днес, че от началото

...
Министерство на здравеопазването на Хамас обяви днес, че от началото
Коментари Харесай

Загиналите в Газа вече са 17 487

Министерство на опазването на здравето на " Хамас " разгласи през днешния ден, че от началото на войната на 7 октомври до момента израелските бомбардировки в линията Газа са довели до гибелта на 17 487 души, като 70 % от тях са дами и деца, както и младежи под 18 години, сътобщава Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1212
Министерството оповестява и за десетки хиляди ранени, доста от които не могат да бъдат лекувани заради липса на средства, болничен личен състав и място в препълнените лечебни заведения. " Всеки ден губим десетки ранени заради липса на грижи ", декларира говорителят  на министерството Ашраф ал Кидрех.

Днес " Хамас " също по този начин заяви, че Израел е бомбардирал средновековната джамия Омари в Газа, което е предизвикало тежки опустошения на постройката и дефинира случилото се като " непоносимо, варварско закононарушение ", съобщи Ройтерс.

Снимки, публикувани от ръководените от " Хамас " медии в Газа, демонстрират големи вреди по джамията,  паднали стени и покриви и голяма цепнатина в долната част на каменното минаре.

Говорител на израелските военни не отговори на питане за коментар по отношение на вредите по джамията.

Джамията Омари, наречена на втория ислямски халиф Омар, е най-старата и най-голямата в дребния палестински анклав, показва Ройтерс.

Израел съобщи,  че неговата войска не нападна към 150  убежища за цивилни в линията Газа, заяви " Таймс ъв Израел ", позовавйки се на органа COGAT, отговарящ за държавните действия на територията.

Съобщава се, че тези убежища включват учебни заведения и други публични институции. Според информацията на вестника Организация на обединените нации предава координатите на тези здания на Израел. 

Вестникът осведоми и за ситуацията в " безвредната зона " от към 20 кв. км в Ал Мауаси, която армията не нападна, макар че се твърди, че " Хамас " е изстрелял ракети към Израел от този регион.

По данни на очевидци ситуацията в Ал Мауаси е доста тежко, липсват храна и заслон, осведоми ДПА.

По заповед на израелската войска стотици хиляди хора, търсещи отбрана, избягаха на юг от обхванатите в началото от тежки сражения северни елементи на линията Газа. Оттогава обаче израелската войска ускори боевете и в южната част на линията Газа. 

По данни на Организация на обединените нации сега в крайбрежната линия има съвсем 1,9 млн. вътрешно разселени лица - от общо над 2,2 млн. души население. 

Действията на израелската войска са подложени на възходяща интернационална рецензия предвид на страданията и разселването, породени на палестинските цивилни жители, показва ДПА.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР