Министерство на здравеопазването е предприело изменение на Наредба № 4

...
Министерство на здравеопазването е предприело изменение на Наредба № 4
Коментари Харесай

Отпадат ежегодни медицински прегледи за учители

Министерство на опазването на здравето е подхванало изменение на Наредба № 4 от 24.10.2016 година за установяване болесттите и отклоненията, които заплашват живота и здравето на децата и възпитаници те. Тъй като посочените в Наредбата болести са тежки и интервалът за насърчаване на част от тях е друг, а обвързването му с закрепени периоди не е оправдано, Министерство на здравеопазването предприе изменение на Наредбата, осведоми Българска национална телевизия.

Министерство на здравеопазването предлага да отпадне периодичността на наложителните медицински прегледи. Отпада и срокът, в който да се организират прегледите, а точно до 30 септември. В плана се планува работодателят да има автономия по отношение на нуждата от осъществяване на медицински обзор при смяна на разнообразни условия.

Предложена е и смяна на наименованието на Наредбата, с което ще подчертава върху главното предопределение на поднормативния акт – при съществуване на избрани заболявания/ отклонения да не може да се заема длъжността „ педагогичен експерт “. Предложението на здравно министерство е Наредбата да бъде озаглавена „ Наредба № 4 за установяване болесттите и отклоненията, при които не може да се заема длъжността на педагогичен експерт. “

В рамките на днешния ден планът на Наредбата ще бъде изпратен за незабавно координиране в МОН с оглед нуждата от бързо издание за публично разискване.

Припомняме, че според Закона за предучилищното и учебното обучение лице, което страда от болести и отклонения, които заплашват живота и здравето на децата и възпитаници те, избрани с разпоредба, издадена от министъра на опазването на здравето, в съгласие с министъра на образованието и науката, не може да заема служба на педагогичен експерт. На това съображение е издадена Наредба № 4 от 24.10.2016 година за установяване болесттите отклоненията, които заплашват живота и здравето на децата и възпитаници те, като преди обнародването на Наредбата (близо 4 месеца) в Министерство на здравеопазването не е постъпило нито едно мнение.

Към момента Наредбата регламентира, че лицата, заемащи длъжността педагогичен експерт, подлежат годишно на наложителен медицински обзор и показват пред работодателя си документ за извършен медицински обзор, удостоверяващ неналичието на тези болести годишно в период до 30 септември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР