Министерство на вътрешните работи на Казахстан съобщи, че при размириците

...
Министерство на вътрешните работи на Казахстан съобщи, че при размириците
Коментари Харесай

Казахстанските власти: Ликвидирани са 26 въоръжени престъпници, над 3000 души са арестувани

Министерство на вътрешните работи на Казахстан заяви, че при размириците в страната са били премахнати 26 " въоръжени нарушители " и са задържани над 3000 души, съобщи Ройтерс.

" Задържани са над 3000 нарушители, премахнати са 26, а още 18 въоръжени терористи са ранени ", заяви и казахстанската телевизия " Хабар 24 ", която също цитира министерство.

По данни на ведомството 18 членове на полицията и националната армия са убити, 748 - ранени, показва ТАСС.

Властите са въвели сериозното, " алено " ниво на терористична заплаха на цялата територия на страната, заяви пресслужбата на Комитета за национална сигурност.

Всички здания на градски и районни администрации, както и ръководствата на полицията в републиката са под надзор, заяви малкия екран.

 Снимка: БТА/АР

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев съобщи през днешния ден, че конституционният ред в страната значително е възобновен.

Токаев ще направи по-късно послание към нацията, заяви държавната телевизия.

 Снимка: БТА/АР

Казахстанските сили за сигурност прогониха протестиращите от централния площад на град Алмати нощес , съобщи Франс прес.

Снощи на площад " Република " към този момент нямаше протестиращи. Властите си върнаха и контрола над кметството на Алмати и президентската резиденция, подпалени през вчерашния ден от участници в размириците.

Казахстанските управляващи ограничиха през вчерашния ден съществено достъпа до интернет и телефонната мрежа и тези ограничавания още са в действие.

Най-голямата страна в Централна Азия е обхваната от няколко дни от протестно придвижване, което стартира с демонстрации против покачването на цените на газа, преди да отстъпи място на безредни протести.

 Снимка: БТА/АР

В страната бяха изпратени през вчерашния ден и миротворчески сили на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС). Те наброяват към 2500 души, съобщи секретариатът на ръководената от Русия организация в областта на сигурността, съобщи Ройтерс.

Миротворческите сили ще останат в Казахстан за няколко дни или седмици. Те ще имат правото да употребяват оръжия в Казахстан, ако бъдат нападнати от въоръжени банди, прецизира секретариатът.

Съвместните миротворчески сили на ОДКС са изпратени в Казахстан според признато през вчерашния ден решение на Съвета за групова сигурност на ОДКС. В състава им влизат подразделения на въоръжените сили на Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Съединени американски щати наблюдават деликатно известията, че мироопазващи сили от водената от Русия Организация на Договора за групова сигурност са били ситуирани в Казахстан, с цел да потушат протест в страната, съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс, представен от Ройтерс и Франс прес.

Генералният секретар на ОДКС съобщи пред организация РИА, че общо мироопазващите сили ще бъдат с бройка към 2500 души и може да бъдат увеличени при потребност.

Вашингтон и целият свят ще наблюдават за всевъзможни нарушавания на човешките права и " всевъзможни дейности, които може да приготвят завладяване на казахстанските институции ", акцентира Прайс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР