Министерство на транспорта предлага на автобусните превозвачи да се изгради

...
Министерство на транспорта предлага на автобусните превозвачи да се изгради
Коментари Харесай

Министерството иска да съгласува разписанията на БДЖ и автобусите

Министерство на превоза предлага на автобусните превозвачи да се построи национална превоза система, която изхожда от жп превоза. Разписанието на влаковете би трябвало да е водещо в установяване на маршрутите и разписанията на автобусния превоз - да идва от пътникопотока, а сключването на договорите им с общините да бъде прекъснато. Това предложение направи министърът на превоза Николай Събев на кръгла маса, на която се разисква визията за публичен превоз за 2022-2027 година

Министърът назова модела " за дейно съгласуване на междуселищните линии в страната " и уточни, че схемата е заимствана от Европа.
 Властта се качва на електрически автомобили?
Властта се качва на електрически автомобили?

Министерство на околната среда и водите обмисля да задели средства за тази цел

" България има проблем с логистичната съгласуваност, нямаме водещ принцип за основаване на национална транспортна система , по този метод ще има верига, обоснована от автотранспорта до жп превоза, което води до високата подвижност на популацията ", разясни той. В претекстовете му е също, че в случай че няма подобен модел - популацията си намира различен метод - нерегламентирани транспорти . Има села, които още не се обслужват от автобусен превоз - не можем да допуснем това, сподели още той и подсигурява, че няма битка с телекомите .

 Събев и Божанов: Никой в никакъв случай не е имал концепция да прави държавен телеком
Събев и Божанов: Никой в никакъв случай не е имал концепция да прави държавен телеком

Двамата министри участваха в среща с шефовете на огромните телекомуникационни оператори

Ето и цялата му визия: Има принцип - страната би трябвало да подсигурява подвижност на популацията във всяка една точка в страната, главните вложения ще бъдат да разтеглим инфраструктурата за подвижност, само че би трябвало да подсигурява, че хората до село " X " ще отидат с автобусен превоз и ще имат интернет. Това ще реши и демографския срив. Последните 2,5 година пандемия бизнесът се научи, че може да се реализират положителни резултати с отдалечена работа . Предвижда се също всички индустриални системи да са неутрални към природата и да има опция в най-отдалечените кътчета да има интернет и постоянен превоз.

" А не - през днешния ден решил, на следващия ден не желал ", аргументира се Николай Събев. По думите му с тази скица " може да обърне процесът да се струпва популацията в главните 4 огромни града ". А времето, за което ще се случи това, зависи от всички нас - които би трябвало да обмислим да създадем транспортната скица по подобен метод, сподели той.

 Синдикати желаят градския превоз да стане безвъзмезден
Синдикати желаят градския превоз да стане безвъзмезден

Според КТ " Подкрепа " този тип социална услуга би трябвало да се финансира от страната

Два са огромните проблеми за Събев в схемата: неспособност за съгласуваност сред автобусни линии по одобрени транспортни схеми, 265 общини не могат да координират разписанията между тях. Втори проблем - липса на съгласуваност сред автобусния и жп превоз, междуселищните линии не се координират с влаковете - едните се трансформират на 1 година, другите - на 10 година - разписанията са на график, а не на пътникопоток .

Министърът показа и разбор, съгласно който 80% от линиите на междуградския превоз са с по-малък от заложения по разпоредба период за пътешестване - 60 мин., а комисията, която взема решение, се състои от превозвачи, които са съперници.

Това не става за пазарен дял, а за систематизиране на избрани линии, които се заплащат от страната под формата на дотации и това го вземат решение превозвачи, уточни още той. Други данни показвали също, че 1596 линии се дублират напълно или отчасти, което е 80% , а за предходната година средствата са били 46 млн. лева
 Европейски Съюз краткотрайно да спре наредбите в Пакет Мобилност I, желае МТ
Европейски Съюз краткотрайно да спре наредбите в Пакет Мобилност I, желае МТ

Да няма ненужни отклонения, празни курсове и загуба на време и запаси

От автобусните превозвачи признаха, че данните са такива, само че показаха проблемите си : условия за надморска височина на обитаемото място и не по-малко от 500 поданици. Те желаят незабавна смяна в наредбата за субсидиране на транспортите, с цел да се разшири обсегът, а разликата от приходите и разноските била поради неконкурентни цени, двойно по-ниски от тези в Европа . Искат още междуселищните транспорти да останат и да има интеграция с градския превоз, както и възобновяване на автопарка. Превозвачите се оплакаха още, че в бранша липсват и фрагменти, както и пътникопоток.
 Скок в цените на билетите, оповестиха от сектора на автобусните превозвачи
Скок в цените на билетите, оповестиха от сектора на автобусните превозвачи

Повишение на цените за транспорт ще е с към 50 % и то на местата където това е допустимо

Предлагат още да се вкара ДДС-регистрация на превозвачите, товарните транспорти, както и инспекция и разбор за физически лица, които могат да имат подобен транспорт.

От Сдружението на общините разясниха, че от 15 година няма планове в поддръжка за транспорта на пътниц и, а статистика от декември 2021 година сочи, че не доближават 30% от нужните средства, което е даже преди повишението на цените на горивата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР