Министерство на отбраната е против предложените промени в законите за

...
Министерство на отбраната е против предложените промени в законите за
Коментари Харесай

Министър Димитър Стоянов е против предложените промени в законите за военното разузнаване и НСО

Министерство на защитата е срещу препоръчаните промени в законите за военното разузнаване и НСО. Те са на народни представители от парламентарните групи на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, оповестява Военният ефирен канал.

По в този момент настоящия Закон за военното разузнаване шефът на Службата се освобождава и назначава от президента, без значение дали е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или граждански чиновник. Според препоръчаната смяна, когато шефът е граждански чиновник би трябвало да се назначава с решение на Министерския състав. Ако това се одобри, ще се получи по този начин, че разнообразни способени органи ще назначават на една и съща служба, излиза наяве от мненията на Министерството на защитата (МО) и на работа „ Военно разузнаване “, в които се показва противоречие с препоръчаните промени.

Друг миг е обвързван с наименованието на ръководителя на службата, който в този момент е шеф., се показва в мнението на работа „ Военно разузнаване “. Не се утвърждава и наредбата преди назначението номинираният претендент за шеф да бъде изслушан в парламентарната комисия по въпросите на вътрешна сигурност и публичен ред.

Тук причините са три. Първият, отраслова за службата би трябвало да бъде Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данни за електронните известия. Втория, в Закона за защитата и Въоръжените сили е регламентирано, че след удостояването им с висше офицерско звания офицерите се показват в Комисията по защита. Третия, на военното разузнаване не може да се разпореждат задания от вътрешнополитически темперамент, то не събира, обработва и проучва такава информация.

Друго предложение е Националната работа за защита (НСО) да премине към министъра на защитата. Да се преобразува като независима организационна конструкция в Министерството на защитата. Началникът й да се назначава от министъра на защитата, след координиране с министър-председателя.

В мнение Министерството на защитата показва противоречие с препоръчаните промени в Закона за НСО. Предвижда се превръщане на НСО, само че на практика такова няма, доколкото е налице само предложение за преподчиняване на службата, се показва в мнението. Вносителите не оферират промени в Закона за защитата и въоръжените сили, които да дефинират мястото на службата в министерството. Не се уреждат и правните отношения със заварените шеф и заместник-началник на службата.

 

Националната работа за защита в своята подготвеност има законови отговорности за подкрепяне защитата на страната, само че препоръчаният законопроект подчертава на първо място на процедурата за назначение и освобождение на началника ѝ, а не към установяване на статута ѝ, както и на статуса на чиновниците, се показва в мнението.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР