Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по

...
Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по
Коментари Харесай

Представиха данните от разследването за катастрофата с МиГ-29

Министерство на защитата е завършило с всички действия, които по закон би трябвало да се извършат за изясняване на събитията, свързани с случая с падналия МиГ-29, при който трагично почина подполковник Валентин Терзиев. Това сподели министърът на защитата Георги Панайотов на брифинг пред медиите.

На брифинга участва и брачната половинка на подполковник Терзиев госпожа Димитрина Попова. Министърът на защитата съобщи, че с госпожа Попова към този момент са провели среща на четири очи.

" Това, което аз показах пред нея, е че сме създали всичко, което можем и истината е най-важната. Разследването на прокуратурата продължава ", сподели той.

Последно са разчетени данните от черната кутия, направено със съдействието на съветския производител, в наличието на наши представители - полк. Василев. Той е и началник на екипа, изготвил отчета по отношение на злополуката, съобщи Българска национална телевизия.

" Министерство на защитата и работа Военна полиция свършиха, всичко, което беше по наша пълномощия. Не беше елементарно. Особено изваждането на черната кутия, разчитането ѝ. Всички решения, бяха верните и по тази причина в този момент разполагаме с всички обстоятелства и условия ", сподели Панайотов.

Проведени са беседи с всички участници, разчетени са радарите, които са се намирали в региона на учението .

Димитрина Попова попита полковник Василев, в случай че причина за злополуката не е човешка неточност и няма техническа нередовност на самолета, какво е загуба на пространствена ориентировка и за какво не се води пилотска неточност .

Полк. Василев обясни, че загубата на пространствена ориентировка се получава заради психофизичните особености на организма. Когато полетът се прави без образни ориентири отвън кабината, с дребни линейни ъглови отклонения, може самолетът да промени пространственото си състояние в огромна степен без водача въобще да се ориентира като това.

Ако водачът осъзнава обстановката и предприеме неверни дейности, е пилотска неточност. В случая обаче водачът не е осъзнал в каква обстановка се намира и не се смята за пилотска неточност. Последните му дейности са да рапортува. Ако осъзнава, че се намира в спешна обстановка, той няма да направи тази неточност, сподели полк. Василев.

Обект на следствието е в четири направления - организация на летателната активност, самият полет, здравното положение на водача и техническата редовност. Но в общественото пространство може да се изнесе единствено информация за самия полет. Всички останали документи сега са в прокуратурата.

" Не са открити нарушавания, които да са оказали директно влияние върху случая ", изясни полковник Василев.

След поразяването на задачата и пренасяне на погледа в кабината, водачът би трябвало да проконтролира позицията на самолета, съгласно мен не го е направил , тъй като при записването на данните няма нито един миг, в който самолетът да е наведен в хоризонтално състояние, преди да се допре до водната повърхнина. Възникнала е зрителна заблуда, че самолетът е в хоризонтално състояние поради загубата на пространствена ориентировка , добави още Василев.

" Документите не могат да се дават в цялостния им размер на външни лица, тъй като има класифицирана информация. Ще желая документално позволение от прокуратурата да ви дава некласифицираната информация ", даде обещание министърът на брачната половинка на подполковник Терзиев.

Военна полиция по закон няма право да показва отговорни, това е работа на прокуратурата. След като тя си свърши работата, аз мога да назнача служебна инспекция, която да борави с документи, а те са в прокуратурата, добави Панайотов.

МО няма право да разгласи името на ръководителя на задачата, не може да стартира служебна инспекция. Това би трябвало да стане откакто прокуратурата си свърши работата. Тогава може да се търсят отговорни, изясни военният министър.

На въпрос на Попова командирът на Военновъздушни сили ген.-майор Димитър Петров съобщи, че е подполковник Терзиев е провеждал подготовка за учението от началото на годината, а за стрелбите към месец. По време на подготовката не се правят стрелби, стана ясно още.

Попова настоя за отговор по кое време е осъществявана сходна пукотевица с МиГ - 29 по падаща цел, нощно време, само че не получи съответен отговор.

От МО обясниха обаче, че сходно нощно обучение на пукотевица, при която почина водача, не е изпълнявано с години, само че един час преди съдбовния случай е било извършено такова обучение от различен пипот. И показаха, че редица други образователни стрелби, неизвършвани от 15 и 19 години, са извършени предходната година.

Самият Терзиев не е имал в практиката си такава нощна пукотевица по цел, каквато е изпълнявал по време на съдбовното обучение, а дневна пукотевица с МиГ-29 е имал в практиката си веднъж, преди 5-6 години. За гърба си обаче е имал четири нощни учения.

Защо на 47-годишен водач е обещано да извърши това военно упражнение, което не е изпълнявал никого? - попита още вдовицата.

Отговорът беше, че час преди този момент съдбовният случай, различен водач също е извършил задачата, както и, че всички военни, без значение от годините им, тррябва да преминат през такава подготовка. Оценката на управлението и самия Терзиев е била, че той може да извърши задачата.

В умозаключение министърът на защитата акцентира, че планирането и ученията са част от армията, която е в положение да ги извършва. Направихме всичко по силите си по случая с случая, с цел да реализираме истината и моето персонално разбиране, че го постигнахме.

Оттук нататък се чака заключението на Военна прокуратура.

На собствен ред Димитрина Попова попита военния министър: Искам да ми кажете, гледайки ме в очите и в наличието на сина ми, изпълнени ли са всички нужни условия в летаталната подготовка за осъществяването на такова обучение от подполковник Валентин Терзиев, като акцентира не желае отговор действително, а не какво е на хартия.

Отговорът беше " да ".

В конференцията участваханачалникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, шефът на Служба " Военна полиция " бригаден военачалник Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база " Граф Игнатиево " и на Дирекция " Правно-нормативна активност в защитата ".

Преди дни министърът заяви, че е извлечена информация от черната кутия на разрушилия се на 9 юни край Шабла изтребител. Резултатите удостоверяват заключенията на Военна полиция от първичния отчет, който сочеше като причина човешка неточност. Черната кутия на разрушилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, откакто я извадиха от 70 метра дълбочина със разкъсан лентов кабел.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР