Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по

...
Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по
Коментари Харесай

Причината за катастрофата с МиГ-29: Загуба на пространствена ориентация на пилота

Министерство на защитата е завършило с всички действия, които по закон би трябвало да се извършат за изясняване на събитията, свързани с случая с падналия МиГ-29, при който трагично почина подполковник Валентин Терзиев. Това стана ясно от думите на министъра на защитата Георги Панайотов на брифинг пред медиите.

На брифинга участва и брачната половинка на подполковник Терзиев госпожа Димитрина Попова, която задава въпроси на представителите от МО.

Министърът на защитата съобщи, че с госпожа Попова към този момент са провели среща на четири очи.

"Това, което аз показах пред нея, е че сме създали всичко, което можем и истината е най-важната. Разследването на прокуратурата продължава ", сподели той.

"Министерство на защитата и работа Военна полиция свършиха, всичко, което беше по наша пълномощия. Не беше елементарно. Особено изваждането на черната кутия, разчитането ѝ. Всички решения, бяха верните и по тази причина в този момент разполагаме с всички обстоятелства и условия ", сподели Панайотов.

Последно са разчетени данните от черната кутия, направено със съдействието на съветския производител, в наличието на наши представители - полк. Василев. Той е и началник на екипа, изготвил отчета по отношение на злополуката.

Проведени са също беседи с всички участници, разчетени са радарите, които са се намирали в региона на учението.

"През цялото време действахме в условия на оптималната бистрота ", сподели още министърът.

Той още веднъж изрече откровени съболезнования за кончината на подполковник Терзиев.

Димитрина Попова попита полковник Василев, в случай че причина за злополуката не е човешка неточност и няма техническа нередовност на самолета, какво е загуба на пространствена ориентировка и за какво не се води пилотска неточност.

Полк. Василев обясни, че загубата на пространствена ориентировка се получава заради психофизичните особености на организма. Когато полетът се прави без образни ориентири отвън кабината, с дребни линейни ъглови отклонения, може самолетът да промени пространственото си състояние в огромна степен без водача въобще да се ориентира като това.

Ако водачът осъзнава обстановката и предприеме неверни дейности, е пилотска неточност. В случая обаче водачът не е осъзнал в каква обстановка се намира и не се смята за пилотска неточност. Последните му дейности са да рапортува. Ако осъзнава, че се намира в спешна обстановка, той няма да направи тази неточност, сподели полк. Василев.

Започването на завоя в дясно с висока скорост над 900 км/ч, в режим на смъкване води до прерастване на обстановката в спешна, написа в отчета.

В разследване на пространствената дезориентация у подполковник Терзиев е зародила зрителна заблуда, че е в водоравен полет и е подхванал маневра без да повдигне носа на самолета, добави полк. Василев.

На въпрос на Попова стана ясно, че всички документи за следствието са в прокуратурата. Предоставени са и на Народното събрание.

В конференцията вземат участие началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, шефът на Служба „ Военна полиция “ бригаден военачалник Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „ Граф Игнатиево “ и на Дирекция „ Правно-нормативна активност в защитата “.

Преди дни министърът заяви, че е извлечена информация от черната кутия на разрушилия се на 9 юни край Шабла изтребител. Резултатите удостоверяват заключенията на Военна полиция от първичния отчет, който сочеше като причина човешка неточност.

Черната кутия на разрушилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, откакто я извадиха от 70 метра дълбочина със разкъсан лентов кабел.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР