Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за

...
Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за
Коментари Харесай

МОСВ утвърди графика за ползване на комплексните и значими язовири за месец април

Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за прилагане на водите на комплексните и значими язовири за месец април 2020 година Министерство на околната среда и водите ръководи водите на 52 броя сложни и значими язовира, като всекидневно следи положението им. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството.

Сумата от наличните в тях завирени размери към 30.03.2020 година е 4045,8 млн. м3, съставлява 61,3% от сумата на общите им размери. Според главното им предопределение наличните в тях завирени размери са както следва:
- питейно-битово водоснабдяване – 79,0% от общия им обем;
- напояване – 41,5% от общия им обем;
- енергетика – 66,9% от общия им размер.

Наличните завирени размери в 52 огромни язовири в страната са 4005,8 млн. м3

Министерство на околната среда и водите всекидневно следи положението на язовирите и при прогноза за предстоящ огромен приток дава наставления за следено освобождение на размер посредством деривации, Водноелектрическа централа или главен изпускател. Към момента няма язовири в режим на осъществяване на високи води и в тази връзка не се постанова в допълнение наблюдаване, с по-голяма периодичност.

За част от язовирите, позволените водни размери за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани в сходство с действително употребяваните води през предходните месеци, за акумулиране на размер.

Министерство на околната среда и водите уведоми ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните сдружения, стопанисващи сложни и значими язовири с % на запълване под 50%, за предприемане на дейности по ограничение на водовземането за други цели с оглед застраховане на питейно-битовото водоснабдяване и предприемане на ограничения за водоснабдяване от различни повърхностни и подземни водоизточници.

Язовири, водите на които се употребяват за питейно битово водоснабдяване и са със завирен размер под 50% от общия им размер към 30 март 2020 година, са: бент. „ Студена “, бент. „ Асеновец “, бент. „ Ястребино “ и бент. „ Дяково “.

За язовир „ Студена “ (с % на запълване 34,85%) са подхванати дейности за оптимално ограничение на водовземането от язовира, като се подават води само за питейно-битово водоснабдяване. Заявката на ВиК- Перник е задоволена, като е позволено потреблението на 0,300 млн. куб. м от язовира, с допълнение на 0,780 млн. куб. м от водосбора на бент. „ Белмекен “.

Министерство на околната среда и водите е планувало 1,2 млн. м3 вода за питейни потребности на Перник от средата на март

Предвид наличните данни в Министерство на околната среда и водите за действително употребявани води от бент. „ Студена” за питейно-битово водоснабдяване на град Перник, през 2018 година и 2019 година, в месеците в които не е налаган режим на лимитирано водопадаване, ВиК операторът е употребил към 1,000 млн. куб. м/месечно – като за юли 2018 година са употребявани 971 000 куб. м, а април 2019 година – 966 000 куб. м. В тази връзка позволените за април 2020 година количества от 1,080 млн. куб. м се приближават до действително употребените количества вода от ВиК оператора в изискванията на непрекъснато водоподаване през 2018 и 2019 година

За язовир „ Асеновец “ (с % на запълване 32,44%) позволените размери за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани на 0,500 млн. куб. м, поради ниския размер в язовира. Дружеството „ ВиК “- Сливен неведнъж е уведомявано за нуждата от обезпечаване на останалото количество за питейно-битово водоснабдяване от различни водоизточници.

За язовир „ Дяково “ (с % на запълване 44,86%) е лимитирано водоподаването за други цели с изключение на за питейно-битовото водоснабдяване, както е редуцирано количеството за питейно-битово водоснабдяване в сходство с употребяваното през предходните месеци. С цел застраховане на предпочитано водовземане за питейно-битово водоснабдяване, водоползвателите за промишлено водоснабдяване са известени, че следва де обезпечават нужното им водно количество от различни водоизточници.

Започна следено изпускане на бент. "Цанков камък "

За язовир „ Ястребино “ (с % на запълване 31,41%) - размерът в язовира подсигурява обезпечаването на питейно-битовото водоснабдяване и не е належащо съкращаване на поръчката на ВиК сдружението.

За язовирите „ Калин “ и „ Карагьол “ (с % на запълване 25,66%) с месечния график за април са позволени води за освобождение на размер, за вдишване на предстоящ приток. Дружество “Кюстендилска вода” ЕООД е известено, че до подаване на заявление за издаване на позволение за водовземане в Министерство на околната среда и водите, няма да бъде включвано в графика и следва да употребява различни водоизточници.

Язовир „ Тича “ e с % на запълване 52,30%, като от язовира се обезпечават водите за питейно-битово водоснабдяване на градовете Търговище, Шумен и Велики Преслав. Анализите демонстрират, че постъпващият в язовира приток е доста по-малък от разхода, заради което поръчките на ВиК-Шумен и ВиК-Търговище са понижени в сходство с употребяваните през предходните месеци водни количества. Екологичното водно количество е редуцирано за 95% обезпеченост на притока и не са позволени декларираните води за напояване.

Месечният график може да бъде изменян на по-кратки шпации, в това число и да бъдат налагани спомагателни ограничаващи ограничения и други условия. В взаимозависимост от изменението на хидрометеорологичната конюнктура при нужда могат да се употребяват всички облекчителни уреди, за отбрана от нездравословното влияние на водите.
Планираните ремонтни действия на уреди, заложени в месечния график за потребление на водите на комплексните и значими язовири за април 2020 година, са както следва:

Язовир „ Белмекен “ - продължава рехабилитацията (10.02.2020 година - 16.04.2020 г.) с цялостно прекъсване на Водноелектрическа централа „ Момина клисура “. При работа на ПАВЕЦ „ Белмекен “ и Водноелектрическа централа „ Сестримо “ в този интервал ще се реализира изпускане до 20 м3/сек в коритото на р. Крива през с. Сестримо до вливането в р. Марица. Изпускането на водите би трябвало да е съобразено с проводимостта на речното русло при съблюдаване на условията на член 142 от Закона за водите.

Язовир „ Батак “ - в интервала от 01.04.2020 година до 16.04.2020 година изцяло ще бъде спряна Водноелектрическа централа „ Пещера “, респективно Водноелектрическа централа „ Алеко “. За интервала на ремонта няма да се подават води след Водноелектрическа централа „ Пещера “. За обезпечаване на отток по река Стара ще бъдат подавани води отработени от Водноелектрическа централа „ Батак “.

Язовир „ Студен бунар “ - заради осъществяване на проби на Водноелектрическа централа „ Студен бунар “ (два часа на ден в интервала 21-24.04.2020 г.) ще бъде нарушено обезпечаването на минимално позволен отток в реката след язовира.

Язовир „ Ахелой “ - размерът в язовира може да доближи и да не надвишава 2,450 млн. м3, по отношение на осъществяване на спешен ремонт на отклоняване на главния изпускател и главен ремонт на затворния орган на изхода на главния изпускател.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР