Министерство на околната среда и водите, с писмо, подписано от

...
Министерство на околната среда и водите, с писмо, подписано от
Коментари Харесай

„Екологът“ Тома Белев разреши застрояването на Аркутино


Министерство на околната среда и водите, с писмо, подписано от зам. министъра Тома Белев, е позволило строителството и дотъкмяване на комплекса „Знаме на мира“, ситуиран на плаж Аркутино. Това

Комплексът се намира в предпазена зона Беглик Таш – Ропотамо. Там е и буферната зона на резервата Ропотамо. В местността вирее и цъфти през юли цветето бяла пясъчна лилия, която е предпазен тип. Пясъчните дюни в Аркутино също са обект на запазване.

Имотът попада и в рамките на предпазена зона от мрежата Натура за запазване на дивите птици и местообитанията. Там гнездят бързолети, керкенези, лястовички, кукумявки и редица други. Всичките те са обект на отбрана по интернационалните и европейски конвенции, съглашения и наставления.

С писмото с номер 48-00-902 от 07.02.2022г. до Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас, зам. министърът Белев не възразява да се извърши „реконструкция и дотъкмяване на замразен обект жилищна група „ Знаме на мира“. В писмото само се прави съобщение, че е неразрешено строителството на нови обекти. Но в него няма експлицитен текст, който да не допусне застрояването на тази неповторима естествена даденост.

В сходство с писмото на екоминистерството, че нямат срещу построяването на „ Знаме на мира “, Община Созопол на 21.02.2022г. издава позволение за градеж номер 28 на „ Аркутино АД “ за „Реконструкция и дотъкмяване /адаптация на замразен обект/ 6 здания с общо РЗП 13 815 кв. метра “.

Бетонният скелет на незавършения комплекс седи в предпазената зона от 1984. Тогава е обещано разрешението за градеж за създаване на комплекса „ Знаме на мира “ в памет на Людмила Живкова. Той е ситуиран на 668 декара измежду горите и дюните на резервата Ропотамо.

От тогава до в този момент, съвсем 40 години, постройките се разрушават от соления вятър и ерозират. По всяка възможност грубата структура е компрометирана и ще би трябвало да се събори. Издаденото строително позволение от Главният проектант на община Созопол е за „реконструкция и довършване“. В него ясно се вижда, че за обекта има схеми за „ унищожаване и доизграждане на градивни детайли “. Така издадено то разрешава на вложителя „ Аркутино АД “ да унищожи съществуващите бетонни скелети, и на тяхно място да се изградят новите 6 блока и помощни постройки. Това на процедура е ново строителство, а то не е позволено в предпазени зони и резервати, каквото и да споделя Министерството на околната среда и водите.

В писмото на Министерство на околната среда и водите не се преглежда и обстоятелството, че в този парцел, в продължение на 40 години, се е развивала флора и фауна и има доста нови местообитания, които ще бъдат наранени. Документа не дава отговор какво ще стане с тях.

Проектът има и един доста сериозен проблем. Къде и по какъв начин ще се водят отпадните води, тъй като има разминаване сред строителното позволение и съгласуваното писмо на Министерство на околната среда и водите. Съгласно писмото на екоминистерството каналите би трябвало да се заустят към пречиствателна станция, която е благосъстоятелност на комплекса Дюни. В строителното позволение е даден различен вид. Това разминаване евентуално ще докара до реализация по най-лесния – вкарване на мръсните води по тръби в морето, което сигурно ще замърси залива на Аркутино и устието на Ропотамо.

В историята по издаване на позитивно мнение от Министерство на околната среда и водите за строителството на комплекса „ Знаме на мира “ в Аркутино има един доста любопитен факт. На 02 ноември 2021 година вложителя „ Аркутино АД “ написа писмо до Асоциация на парковете в България(АПБ), чийто ръководител е сегашният зам. министър на околната среда и водите Тома Белев. В писмото „ Аркутино АД “ желае мнението на АПБ по отношение на „модернизация и дотъкмяване на действителен сграден фонд, без ново строителство“.

В отговор от АПБ до „ Аркутино АД “ пишат, че са впечатлени от тяхната „уникална бизнес организация “ и считат, че „ако в България има опция за висококатегориен морски туризъм, това е тъкмо в региона към границите на общините Приморско и Созопол“.

Какво прави усещане от тази преписка? Първо за какво вложителят написа писмо до Асоциация на парковете в България? В предпазената зона Ропотамо няма естествен парк, а има резерват. Нито е в компетенциите на частно Неправителствени организации, каквато е АПБ, да се разпорежда с парцели обществена държавна благосъстоятелност. Още повече, че мнението на АПБ няма никаква правна стойност. Единственото пояснение е, че това е някакъв анонс.

Има и един различен объркващ факт, който непосредствено прави връзка какви са връзките на вложителя и АПБ.

Писмото на Министерство на околната среда и водите, с което се съгласува плана за доизграждането на комплекса „ Знаме на мира “ е подписано не от министъра Борислав Сандов, а еднолично от неговия заместител Тома Белев, който до преди месец е бил и ръководител на Асоциация на парковете в България. В този случай доста ясно се виждат и двойните стандарти. Едни вложители са врагове, а други положителни другари.

Какво ще се случи с плажа Аркутино следва да забележим. Но едно е ясно. Още едно диво кътче от българското Черноморие ще бъде унищожено.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР