Министерство на околната среда и водите настоява за спазване на

...
Министерство на околната среда и водите настоява за спазване на
Коментари Харесай

Личев иска ОВОС за сръбски мини в близост до българската граница

Министерство на околната среда и водите упорства за съблюдаване на екологичните правила от сръбска страна по отношение на построяването и действието на мини в Сърбия до българската граница. По този мотив служебният екоминистър Асен Личев направи изказване, което Министерство на околната среда и водите популяризира през днешния ден.

В него Личев декларира: " Още с назначението ми за длъжностен министър работя самодейно за активизиране на разговора с способените сръбски институции, в тясно съдействие и съгласуваност с Министерство на външните работи ".
 Плажовете Корал, Кара дере и Паша дере към този момент са част от мрежата Натура 2020 Плажовете " Корал ", " Кара дере " и " Паша дере " към този момент са част от мрежата " Натура 2020 "
Плажовете " Корал ", " Кара дере " и " Паша дере " към този момент са част от предпазените зони от мрежата " Натура 2020 ". Там се не разрешава строителството,...

Министърът напомня, че още при започване на мандата си е отправил покана до министъра на отбраната на околната среда на Сърбия за среща, на която да подпишат Споразумение за оценка на въздействието върху околната среда и обсъдят екологични въпроси, които са чувствителни за обществеността. Поради липса на отговор от сръбска страна на 19 август Личев е възобновил поканата за среща.

" По моя и на министъра на външните работи самодейност на 26 юли 2021 година е извършена среща в Делегацията на Европейски Съюз в Белград с присъединяване на дипломати от Европейски Съюз и представители на Министерството на отбраната на околната среда. По време на срещата сръбската страна е декларирала, че документите за развиване на нова мина в Караманица за добиване на цветни метали на сръбската компания „ Босилметал “ са готови за изпращане на България според Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (Еспоо конвенцията). Такива документи към момента не са получени в Министерство на околната среда и водите ", показва министърът.

Той напомня, че от българска страна неведнъж е заявявано предпочитание за приемане на информация на най-ранен стадий за всеки един план в областите минно дело, енергетика, химическа индустрия, в това число за такива, които са на територията на Република Сърбия в административни единици наоколо до нашата граница.

Тъй като отговор към момента няма, от Министерство на околната среда и водите са уведомили Комитета по използване на Конвенцията за Оценка на въздействието върху околната среда, който ревизира Република Сърбия за нарушаване по използване на конвенцията.
 Спират строителството на хотела призрак в Синеморец Спират строителството на хотела призрак в Синеморец
Строителният надзор е почнал процедура по прекъсването на строителството на СПА хотел призрак, чието доизграждане бе почнало на първа...

Европейските комисари Виргиниюс Синкявичюс, комисар по околна среда, океани и лов на риба и Оливер Вархеи, комисар по съседство и разширение са осведомени за терзанията, които страната ни има във връзка с обстоятелството, че Сърбия е транспонирала отчасти директивите в региона на околната среда и в частност водите.

Двамата комисари са осведомени също за неналичието на известия по член 3 от Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст във връзка с мини Подвирови, Поповица и Грот.

В отговор комисарите са показали, че Европейска комисия деликатно следи и прави оценка годишния прогрес на Сърбия в доближаването с правото на Европейски Съюз в региона на околната среда, в това число и чрез съвещанията на Подкомитета по отношение на Споразумението за стабилизиране и асоцииране на ЕС-Сърбия по въпросите на превоза, енергетиката, околната среда, изменението на климата и районното развиване. По време на тези съвещания Комисията е сложила за мониторинга на водите, в това число в граничните райони на Сърбия.

" Още един път наблягам значимостта и значимостта на тематиката за съблюдаване на екологичните правила от сръбска страна, за което Министерство на околната среда и водите работи интензивно и поредно ", се споделя в изказването на Асен Личев.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР