Министерство на околната среда и водите - МОСВ предупреждава за

...
Министерство на околната среда и водите - МОСВ предупреждава за
Коментари Харесай

МОСВ предупреждават за повишени нива на реките

Министерство на околната среда и водите - Министерство на околната среда и водите предизвестява за нараснали равнища на реките . Следи се равнището на Дунав, което продължава да се повишава .

" Към този миг равнището на река Дунав според уеб страницата на Изпълнителната организация за поддържане на плавателния път е 651 см, прогнозите са до петък то да стигне 711. Към момента няма заплаха от преливане на територията на общината ", разяснява пред Българска национална телевизия Спасимир Димитров, шеф на дирекция " Обществен ред и сигурност " в община Русе.

Заради покачването на равнището на река Дунав във Видин е разгласен първият стадий от проекта за отбрана от високи води , засилено е наблюдението и на дигите.

Заради високото равнище на река Средецка в Дебелт са в подготвеност за евакуация. Нивото на Тунджа до Елхово е над оранжевия предел и се покачва. В Русенско се изпускат два язовира, които може да покачат равнището на река Русенски Лом , само че все още заплаха от преливане няма.

 В карнобатското село Сърнево се тормозят от равнищата на водата и язовирите
В карнобатското село Сърнево се тормозят от равнищата на водата и язовирите

Властите в Бургаско твърдят, че всички язовири в региона се следят непрекъснато

" В края на предходната година данните на Държавната организация по метрология и механически контрол сочиха до 205 язовира с неизправности, а все още приказваме за 131 язовира. Техният брой понижава, защото някои от операторите към този момент са подхванали дейности и се минава към решение на проблемите. Общият брой на язовирите в страната е над 6000. Проверени са 5700. Проверките от началото на годината са 600. В момента, в по-тежко положение, в което би трябвало да се подхващат ограничения, има 131 язовира. Към момента няма постъпила информация за спешни обстановки ", разяснява пред БНР. зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Обстановката се следи. Някои от язовирите се изпускат следено. Създава се и държавно дружество, което ще поеме стопанисването, ръководството и поддръжката на язовирите, за които общините нямат средства. 4523 или към 80% от общия брой на язовирите са благосъстоятелност на общините , някои от които нямат запаси и благоприятни условия за поддръжката им , разяснява Борисов.

Предвижда се до момента в който новото сдружение проработи, едно от комерсиалните сдружения под шапката на Министерството на стопанската система да поеме по неотложност нужните поправки, където се постанова .

 Четвърт метър покачване на равнището на река Тунджа
Четвърт метър покачване на равнището на река Тунджа

Няма риск от разлив

На 22 март всяка година означаваме Световният ден на водата . Тази дата е записана в резолюция от Общото заседание на Организация на обединените нации от 22 февруари 1993 година Събитията във връзка деня на водата към този момент са традиция и показват отношението и загрижеността на всички за опазването и устойчивото потребление на този витално нужен запас.

Всяка година Световният ден минава под друго мото, което в най-голяма степен отразява целите във връзка с ръководството на водите. За 2018 година мотото е " Отговорът е в природата " . Посланието тази година е решенията да са природосъобразни и да предотвратят наводненията, засушаванията и замърсяването на водите посредством създаване на " зелена инфраструктура " . Реални благоприятни условия за това са: свързване на реките със заливаемите площи, основаване и възобновяване на влажни зони, залесяване и възобновяване на гори, както и основаване на зелени пространства, които " гълтам " и съхраняват водата.

Основен инструмент за реализиране на задачите за положително положение са проектите за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и ограниченията в тях. В настоящите проекти за интервала 2016-2021 е оценено, че за 46% от повърхностните водни тела са реализирани задачите за положително екологично положение, а във връзка с тяхното химично положение - за 34% от тях.

С ограниченията в проектите се планува в края на 2021 година да се реализиран задачите за положително положение на повърхностните води - сред 72% и 95% в другите региони за басейново ръководство. Програмата от ограничения в ПУРБ са ориентирани към понижаване или преустановяване на въздействието на човешката активност върху водите и обвързваните с тях екосистеми.

Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година " е главният финансов инструмент за реализирането на политиките на Министерство на околната среда и водите в бранш " Води " - в него е концентриран и най-значителният запас в размер на 2,3 милиарда лева Средствата са планувани за събиране, отклоняване и филтриране на отпадъчните води в агломерации с над 10 000 е.ж., обезпечаване на чиста и безвредна питейна вода за популацията, както и възстановяване на водоснабдителната мрежа за понижаване на течовете и загубите на вода.

 Димов поучава да вършим застраховка Обновена
Димов поучава да вършим застраховка " дом " против бедствия

Очаква се Тунджа застрашително да се увеличи през седмицата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР