Министерство на околната среда и водите е дало предписания за

...
Министерство на околната среда и водите е дало предписания за
Коментари Харесай

Дадени са предписания за комплексните и значими язовири в сезона на пълноводието

Министерство на околната среда и водите е дало наставления за равнището на всички сложни и значими язовири в сезона на прииждане. Това заяви министър Нено Димов в столичния регион „ Панчарево “, където дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова ревизираха хода на почналото през днешния ден следеното изпускане на язовир „ Искър “.

„ В момента няма язовири на сериозни равнища в страната. Целта на предписанията ни е от една страна да осигурим приемане на водата през язовирите по време на топенето на снеговете и преваляванията напролет, от друга – да подсигуряваме нужните количества за питейни потребности, за напояване и други икономически действия “, изясни министър Димов.

Предписанията се дават от ведомството към институциите и сдруженията, които стопанисват язовирите.

„ Около 14% от размера на бент. „ Искър “ е свободен. Ще бъдат изпуснати 10 млн. кубика, с които ще бъде обезпечен нужният размер за упования най-голям приток през май. Направена е инспекция по реката и има проводимост за количествата, които се изпускат от язовира “, сподели Нено Димов. Кметът Фандъкова напомни, че всяка пролет се подхващат превантивни ограничения за това да се подсигурява сигурността на обитаемоте места по поречието на реката. Контролираното изпускане на бент. „ Искър “ ще продължи към една седмица. Общият размер на бент. „ Искър “ е 655,3 млн. куб. м, а сега е 565,302 млн. куб. м (86,3% от общия обем).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР