Министерство на образованието и науката определи приема на 815 студенти

...
Министерство на образованието и науката определи приема на 815 студенти
Коментари Харесай

Министерството на образованието и науката определи 815 места...

Министерство на образованието и науката дефинира приема на 815 студенти – бакалаври и магистри, за образователната 2021/2022 година От тях по държавна поръчка са 787 места, сподели зам.-ректорът по образователна активност в Университета по хранителни технологии доцент Христо Спасов.

Висшето учебно заведение ще образова в постоянна форма 513 души, а в задочна 274. Местата за бакалаври са 473 постоянни и 207 задочни.

Три са новите специалности за бакалаври: „ Технология на храни и ароматични артикули “. В нея ще се учат парфюмерия и козметика, технология на растителните мазнини и етеричните масла, на тютюна и тютюневото произвеждане, на захарите и захарните произведения.

„ Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските артикули “ е другата нова компетентност, а третата е „ Икономика на туристическата промишленост “.

Университетът има опит и обичаи в подготовката на фрагменти в тези посоки. При тяхното основаване сме се съобразили и със декларирания интерес от страна на работодателите, сподели зам.-ректорът.

И през 2021/2022 образователна година УХТ ще продължи да предлага образование на британски език по 4 специалности: „ Технология на храни и питиета “, „ Туризъм “, „ Индустриален мениджмънт “ и „ Компютърни системи и технологии “, а също и на френски език – „ Технология на ферментационните артикули “. По тази причина интензивно се включваме в онлайн осведомителните акции на българските университети, които ни дават опция да представим опциите за образование в УХТ, сподели зам.-ректорът. Следващата среща с кандидат-студенти е планувана за 24 април 2021 година

Ръководството на висшето учебно заведение поставя старания за привличане на студенти и в предпочитаните посоки и предпазените специалности. За УХТ това са „ Машини и апарати за ХВП и биотехнологичната индустрия “ и „ Топлотехника “. Държавата ще покрива напълно или отчасти таксите за образование на признатите при съществуване на подписан контракт с работодатели.

„ Представихме в министерството обновена поръчка, направена съгласно методиката за установяване на оптималния брой студенти по професионални посоки и политиката на МОН. В нея сме основали опция за образование на бакалаври в професионално направление „ Икономика “ с 2 специалности – „ Икономика на хранителната промишленост “ и „ Икономика на туристическата промишленост “, уточни доцент Спасов. Подготовката в тези дисциплини отразява характерното икономическо развиване на хранително-вкусовата и туристическата промишленост, а проектът планува да бъдат признати 18 студенти постоянно и задочно.

Втората предварителна онлайн кандидатстудентска сесия в УХТ ще се организира през април. Документи за присъединяване в нея ще се одобряват от 8 до 16 април 2021 година, а изпитите по Математика и Химия и запазване на околната среда са на 17 април

Още информация за реда и изискванията на в УХТ.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР