Министерство на културата предлага да се създаде и да се

...
Министерство на културата предлага да се създаде и да се
Коментари Харесай

Награда Вапцаров създава Министерство на културата

Министерство на културата предлага да се сътвори и да се утвърди една влиятелна премия за лирика на името на огромния стихотворец Никола Вапцаров. Вапцаров е стихотворец със международна популярност, а стихотворенията му са преведени в над 90 страни. Посмъртно е награден със Световната премия за мир, а неговото име носят десетки учебни заведения и читалища в страната.

Творчеството му е част от нашата национална съкровищница и учредяването на премия „ Никола Вапцаров “ от Министерство на културата ще издигне престижа на този знаменит стихотворец измежду новите генерации българи, пишат в претекстовете основателите на плана.

Желанието на Министерство на културата е да учреди едно влиятелно отличие за най-значимите създатели на актуалната изящна книжовност, с цел да се чува по-ясно гласът им, а тяхното творчество да бъде паралелно с името на Никола Вапцаров и да надживее времето и забравата.

Министерство на културата предлага да бъде основана премия „ Никола Вапцаров “ за високи креативен резултати в региона на поезията, която да се връчва един път на три години от министъра на културата.

Номинациите за награди да се преглеждат от експертна комисия от представители на: Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите, Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, СУ „ Св. Кл. Охридски “ и Националния книжовен музей – къща музей „ Никола Вапцаров “.

Предложението е премията да е художествена пластика, а нейното парично изражение да е 10 000 лв., като нужните финансови средства бъдат обезпечени от бюджета на Министерство на културата.

Връчена е за първи път на честването на 70- годишнината от рождението на поета, а по-късно през 1984 и 1989 година Сред носителите на премията са Ален Боске (Франция), Уилям Мередит (САЩ), Олег Шестински, Владимир Соколов и Едуардас Межелайтис (СССР), Иняцио Бутита (Италия), Ярослав Ивашкевич (Полша), Никифорис Вретакос (Гърция), Амрита Притам (Индия) и други

Ден по-рано в навечерието на 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев Министерство на културата разгласи, че желае да възвърне премия на името на видния български стихотворец и бунтовник. За задачата екипът на Велислав Минеков създаде предложение за учредяването на специфична премия за лирика и журналистика на името на Ботев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР