Министерство на културата отхвърли предложението на Община Пловдив за изграждане

...
Министерство на културата отхвърли предложението на Община Пловдив за изграждане
Коментари Харесай

Ялов мач: МК Сложи на дузпата Партийния дом при становище на ЕСУТ, че теренът не става за оперен театър

Министерство на културата отхвърли предлагането на Община Пловдив за създаване на оперен спектакъл на терен покрай Колодрума на бул. „ Освобождение ” 84. В писмо до кмета Здравко Димитров Велислав Минеков показва, че след извършена среща с представители на фондация " Дом за Пловдивската опера " са прегледани документите по проблема с създаване на Център за музикално-сценично изкуство. На базата на отрицателното мнение от страна и на Операта,  и на фондацията, че мястото не е уместно и задоволително отзивчиво за сходна постройка,  министерството излиза със същото мнение.
Прочетете още
В  писмото се показва още, че министерството предлага да се извърши решение на Общинския съвет отпреди близо пет години.

Припомняме, че през 2018 година на свое съвещание на 2 август Общинският съвет на Пловдив взе решение да отреди имота под постройката на пл. " Централен ", който е общинска благосъстоятелност, за изграждане на постройка на операта, откакто се подсигури постройка, в която да бъдат преместени общинските и държавните структури да извършват своите функционалности.

Никъде в документа обаче не е упомената ориста на Партийния дом – дали той да бъде съборен или не.

По същия метод в писмото на Велислав Минеков не се загатва по какъв начин тъкмо ще се случи теренът под Партийния дом да стане постройка на операта.

Настоящият министър на културата в същия документ показва, че екипът му е осведомен с негативното мнение на Експертния съвет по устройство на територията при Община Пловдив, съгласно който мястото на пл. „ Централен ” не е градоустройствено уместно за създаване на Център за музикално-сценично изкуство във връзка с достъпа, паркирането и обслужването на постройката, както и липсва задоволително пространство за цялостното ѝ разбиране.

Независимо от мнението на специалистите обаче Минеков още веднъж показва терена на пл. „ Централен ”.

„ Министерство на културата поддържа мненията, изразени от шефа на Държавна опера-Пловдив и фондация „ Дом за Пловдивската опера ” и с сегашното писмо Ви предлагам да се подхващат дейности от страна на Община Пловдив за осъществяване на горецитираното Решение 310, взето с Протокол №14 от 02.08.2018 година на Общински съвет-Пловдив, което планува построяването на Център за музикално-сценично изкуство на пл. „ Централен ” в гр. Пловдив ”, написа в писмото до Общината Велислав Минеков.

Така - вместо да се направи крачка напред в самодейността Пловдив да има оперен спектакъл, въпросът се трансформира в безплоден футболен мач.

Министерството подава на Общината, тя пуска по дясното крило към ЕСУТ. ЕСУТ избавя дузпата и още веднъж показва – теренът не е подобаващ поради усложнения достъп, паркиране и обслужване на сходна постройка. Нов министър излиза на зеленото игрище, от „ Дом за Пловдивската опера ” бързо му подават, той връща към Общината. Тя от своя страна подава на ЕСУТ. И ЕСУТ още веднъж избавя дузпата.

Мач-греда, както споделят почитателите, единствено че траял не 90, а 8 760 000 минути, в случай че се сметне времето, в което въпросът със постройка на Пловдивската опера стои неуреден.  Горе-долу толкоз левове би излязло и събарянето на Партийния дом. За изграждане на нова постройка никой не може да уточни сума.

Най-странното е, че в игровата скица, която двете страни настойчиво поддържат от години, влезе и трети кандидат, въпреки и на този стадий незадоволително безапелационен. Става дума за Пловдивския панаир в лицето на притежателя му Георги Гергов. Той разгласи, че в случай че придобие повече акции в смесеното сдружение с Община Пловдив, ще даде терен за градеж на Център за музикално-сценично изкуство.

Ако и този вид стане настоящ, на проблема Дом за Пловдивската опера ще му се завие свят. Вече ще го подритват към три страни. Но от опит знаем, че този мач ще го гледаме още дълго време.

Междувременно Министерството на културата още веднъж разгласи публичната поръчка за Концертна зала.

Предметът  е главен ремонт и реорганизация на пространството като мултифункционална зала за симфонични концерти и театрални продукции на Държавна опера-Пловдив. 

В обсега на публичната поръчка е включено изцяло реновиране на съществуващото театрално пространство, в това число прилежащите трактове, създаване на нова оркестрина, както и четири броя преносими театрални платформи, които имат за цел обезпечаването на нови театрални и театрални благоприятни условия за образуване на актуален вид представления.

Към документите на поръчката са приложени Техническа спецификация, утвърден механически капиталов план и Разрешение за градеж, в които се съдържа цялостно изложение на предмета на поръчката.

Тя е на стойност 10 090 679 лв. без Данък добавена стойност, а евентуалните реализатори могат да подават документи за присъединяване до 23.59 ч. на 14 февруари.

Ремонтът на Концертна зала също е брилянтен образец за провален мач дълги години. Безсилието на страната да се погрижи за собствеността си доближи даже до такава степен, че от МК оповестиха дълго чаканата социална поръчка за избор на реализатор предходната година, а след това я стопираха поради неточности в документите.

Дано и сегашната не я последва.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР