Министерство на културата назначи проверка за това как точно са

...
Министерство на културата назначи проверка за това как точно са
Коментари Харесай

Скандал! Фонд "Култура" отпуснал 93 хил. лв. за бинго шоу с драг кралици, започва проверка

Министерство на културата назначи инспекция за това по какъв начин тъкмо са били отпуснати парите по план, финансиран от Национален фонд " Култура ", в който има детайл на хазарт.

" Министерството на културата назначава инспекция, с цел да бъдат изяснени събитията и целесъобразността на финансиране на плана с присъстващ
хазартен детайл " Дългосрочна стратегия за напредък на The Steps - новаторско мултифункционално културно обществено дружество ", който е бил финансиран от Национален фонд просвета през 2022 година по програмата " Възстановяване и развиване на частни културни организации " в категорията " Културно предприемачество ", оповестиха от ведомството след вълната от реакции.

Според доклада на фонда, оповестен през март тази година, държавно финансиране е получил план, част от който е шоу с бинго игра, водено от три мил кралици. Програмата е адресирана до гости на възраст 18+. Сумата,в размер на 93 248. 04 лв., е получена от компанията " Сингъл Степ " ЕООД, която съставлява организацията The Steps. Фондацията се занимава с планове, насочени към изразяването посредством изкуство на ЛГБТИ общността.

Проектът е бил финансиран по конкурсната стратегия за възобновяване и развиване на частни културни организации наред с читалища, театри, учебни заведения по изкуствата и други организации. Общата сума за всички класирани 175 плана, от кандидатствали 536 по тази конкурсна стратегия, е била в размер малко над 10,5 млн. лв..

В същото време бенефициентите и уредници на драг-бинго шоуто от The Steps излязоха с позиция , в която показаха възмущението си от клюки и опити за провокации, които, съгласно тях, са ориентирани да дискриминират ЛГБТИ общността. Те се заканиха да защитят името си в съда и обвързаха абсурда с предизборната акция.

" С наближаването на изборите за следващ път ставаме очевидци по какъв начин политици и свързани групи се стремят да употребяват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клюки посредством поощряване на боязън и ненавист към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската брошура " Мравин ", изложбата " Другите българки ", също финансирана по план на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тема и така нататък Броени дни преди изборите сме очевидци на нова координирана клеветническа акция, във връзка самодейността ни Drag Bingo ", обявиха от организацията в своя отбрана.

Те показват още, че мил изкуството е значима част от историята и културата на ЛГБТИ хората " като артистично средство за себеизразяване и митинг против наложени публични стандарти свързани с общността ни ".

" За нас от The Steps е горделивост да честваме хубостта и разнообразието на мил изкуството като инструмент за обучение и повишение на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата - изключително за оборване на стандартите и неправилните схващания за нея. Големият интерес от разнообразна аудитория към всяко едно мил събитие, което организираме, показва каква значима част от актуалната известна просвета е драгът, тъй като оказва помощ на хората да се срещнат с различен аспект на ЛГБТИ културата и подкрепя по-голямото приемане на тематиката ", декларират още създателите на шоуто с присъединяване на травестити.

" Благодарим на Национален Фонд Култура за поддръжката и доверието към нашия план (събитието " Drag Bingo " е единствено дребна част от него, наред с " Акустични вечери " и " Обществени диспути ", например), защото финансирането на такива начинания е освен основно средство за овластяване и противопоставяне против дискриминирането, само че и новаторски способ за културно обогатяване, включване на разнообразни публики и стимулиране на разговор. Ние ще продължим да изпълняваме утвърждения от НФК план, спазвайки всички условия на фонда; сходни провокации не са ни разколебавали, няма да съумеят и в бъдеще ", се споделя още в позицията им по абсурда.

От фондацията дават обещание, че и отсега нататък ще обезпечават платформа за актьори за нормализирането на възприемането на ЛГБТИ общността и посредством изкуство.

" Вратите на The Steps ще бъдат постоянно отворени за смели и новаторски артистични планове, които способстват за обогатяването на културния календар на столицата ни, макар всички провокации и популизъм. Категорично осъждаме всевъзможни опити за провокации и изтегляне на предизборни политически дивиденти, които са ориентирани към ЛГБТИ общността в България и си резервираме правото да предприемем правни ограничения против сходни клюки ", декларират от The Steps.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР