Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за

...
Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за
Коментари Харесай

Нинова: Внасяме решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства, за да защитим българските фирми

Министерство на стопанската система ще внесе в Министерски съвет решение за оповестяване на форсмажорни условия, заяви вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на чуване пред депутатите в Народното събрание.

Целта е облекчение на българския бизнес. " Така ще могат да се предоговарят контракти за доставки, да се отсрочват неустойки и да се отсрочват периоди ", добави Нинова.

От Строителната камара са уведомили вицепремиера за проблеми със първични материали и повишаване на цените на желязото и други строителни материали. По време на срещата в икономическото министерство Камарата на строителите в България настоя още квотите за стомана за строителството за второ тримесечие от Украйна и Русия да бъдат трансферирани към Турция, Индия или други страни производители, с оглед незабавно обезпечаване на нужното количество от тези артикули на локалния пазар.

Вицепремиерът Нинова се ангажира за подпомагане.

Представителите на Камарата срещнаха още вицепремиера с нуждата от незабавното индексиране на настоящите контракти с обществени възложители. „ Индексацията към този момент е закъсняла, браншът е в колапс. Ако не се откри решение, обричаме всички на банкрут “, споделиха те. От Камарата разясниха, че индексацията би трябвало да е съответстваща на растежа на цената на крайния артикул. Представителите ѝ желаеха като втора стъпка да се създаде дълготраен механизъм, който да се заложи в Закона за публичните поръчки и да важи за всички контракти с обществени възложители отсега нататък. Според Камарата, поради забавянето на индексацията и проблемите, които това основава пред строителния отрасъл, е застрашено освен осъществяването на обектите, които сега се осъществят, само че и капиталовата стратегия на държавното управление.

" Промяната в цените на материали, които са нужни в строителството, затруднява работата им. Това, което ние можем и вършим е посредством нашите търговско-икономически служби в чужбина, започнахме изследване за благоприятни условия ", съобщи Нинова в Народно събрание.

По думите на Нинова страната може посредством тези служби в страните производители на такива материали, да започване изследване, подкрепяне на договаряния за вероятни доставки посредством различни доставки. " Министерски съвет може да разгласи обстановка на форсмажор, тъй като по този начин компаниите при облекчена обстановка могат да заобикалят неустойки. Правя всичко допустимо да помогнем на българските компании и българската стопанска система ", добави Корнелия Нинова.

Припомняме: Форсмажорът е непреодолима мощ, война или непредвидено и непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент. То поражда след сключването на даден контракт и прави осъществяването му обективно невероятно.

„ Строителството е главен бранш за българската стопанска система и би трябвало да се избавя. На първо място би трябвало да се борим за оцеляването и развиването на българските компании “, безапелационна бе министър Нинова. Тя даде обещание подпомагане и по казуса с индексацията.

Камарата на строителите в България бе показана от ръководителя на УС инж. ИлиянТерзиев, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната промишленост, ръководителя на Контролния съвет инж. Благой Козарев, зам.-председателя на УС инж. Велико Желев, както и от членовете на УС проф. Николай Михайлов и Любомир Пейновски.

Търговските и икономическите ни представителства в чужбина започнаха да изследват вероятни различни доставки за материали, употребявани в строителството. Българските компании желаят оповестяване на форсмажорни условия. Министерство на стопанската система ще внесе в Министерски съвет решение за оповестяване на форсмажор, съобщи Нинова.

Тя разгласи, че държавното управление може да разгласи форсмажорни условия не за избрана стока, а за интервал от време.

Нинова ще предложи този интервал да бъде от 24 февруари 2022 година до месец март, оповестява БНР.

Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова отговори пред депутатите и на въпрос за усложненията в доставка на строителни материали.

Тя акцентира, че казусът стои с цялостна мощ. " Идвам от среща с Българската строителна камара. Промяната в цените на материали, които са нужни в строителството, затруднява работата им. Това, което ние можем и вършим е посредством нашите търговско-икономически служби в чужбина, започнахме изследване за благоприятни условия ", съобщи още Нинова.

По думите й страната може посредством тези служби в страните производители на такива материали, да започване изследване, подкрепяне на договаряния за вероятни доставки посредством различни доставки. По думите й може Министерски съвет да разгласи обстановка на форсмажор, тъй като по този начин компаниите при облекчена обстановка могат да заобикалят неустойки.

" Правя всичко допустимо да помогнем на българските компании и българската стопанска система.
Всичко е в границите на европейското и българското законодателство и да е с една цел да облекчава стокообмена в тези сложни времена ", съобщи още Нинова.

По думите й основанията са изписани в закона.

" Нямайте подозрение, че основанието ще е това по закон ", сподели Нинова. Тя засегна и тематиката с инфлацията.

" Увеличението на цените съгласно мен е най-големият проблем. Засяга всяко българско семейство, всяко домакинство. Увеличението има две елементи. Едното - справедливи аргументи. В резултат на войната скочиха цените на интернационалните тържища. Има обаче и субективни. В субективните бих поставила, че следим опити за далавера с цените и за голословно нарастване на някои от цените. Този извод вършим вследствие на инспекциите ", сподели още Нинова. По думите й е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, която е отвън Министерство на стопанската система и промишлеността и комисарите в Комисия за защита на конкуренцията се занимават с изследването на случая за несъразмерната цена на олиото.

" Комисия за защита на конкуренцията се занимава и със случая с нарастването на бензина ", сподели Нинова. Тя акцентира, че институциите на страната вършат всичко допустимо, с цел да бъдат цените обективни. " Разбира се, всички вие сте икономическа комисия и знаем, че стопанската система се крепи на предложение, търсене и цена. По първата точка - предложение, нямаме никакъв проблем в България с количеството артикули ", съобщи още вицепремиерът.

Тя отговори и на въпрос за зърното и стоките от първа нужда.

" Разбира се, че сме наясно какви запаси са нужни. Това, което направихме, разбор за покриване на тези запаси до 2023 година Вече има решение на Министерски съвет за обезпечаване на финансиране в размер на 1 милиарда и 100 млн. лева за изкупуване на зърнени култури, които да подсигуряват тези запаси до 2023 година

Няма издадена заповед или решение да стопираме износа. Има информация от Брюксел, подадена от министъра на земеделието, че ние сме подготвени, при смяна на ситуацията, усложняване, да желаяме задвижване на член 36 от контракта за Европейски Съюз.Той дава опция да се спре износът. Някои европейски страни към този момент започнаха такива ограничения. Процедурата, по която ще стане изкупуването е, посредством стоковата борса ", сподели още Нинова.

" Решенията на Министерски съвет за пускане и за обезпечаване на финансирането, са факт. Вероятно сега се създава самата процедура през борсата ", съобщи още Нинова.

Тя отговори и на въпрос за цената на тока и помощите.

" Компенсациите за високите цени на тока и бизнеса бяха избрани до края на март. В резултат на диалозите, на срещата, на причините, които се чуха от страна на работодателските организации, взехме решение компенсацията да бъде удължена и за април. Разговорите за съответното число се водиха от 250 лева до 300, само че останаха специалистите дружно с Министерство на енергетиката да уточнят това нарастване. Бизнесът има обезпечена поддръжка посредством обезщетения и за април. Следващото решение е до края на април да се приготви нов метод за закупуване на ел. сила от страна на бизнес операторите. Това да бъде завършено с нужното решение на институциите. Експертите работят по това. Целта на тази нова скица да им се даде предвидимост и предсказуемост ", сподели още Корнелия Нинова.

По думите му удължава се за април, увеличение на размера на поддръжката и подготовка на нова скица.

Вицепремиерът бе запитана и за язовирите. " На база на диалозите и анализите в тази работна група сме съвсем подготвени дави предложим измененията в закона, които са нужни, с цел да сложим ред и правила в бранша ", сподели още Нинова. По думите й значимо е да излезе дефинитивно отчетът на Сметната палата, която прави обзор и разбор на осъщественото по язовирите и на тези, които са застрашени. Тя посочи, че измененията ще са по Закона за водите и Закона за устройство на територията.

" Буквално през вчерашния ден последно прегледахме информацията за тези, които са незабавни, да не предизвикаме през пролетта някой проблем. Те към този момент по оценка на специалистите са сред 3 и 6 ", сподели още Нинова. По думите й откакто специалистите кажат кои от тези са най-спешни, ще задвижат ремонтите и никога да не се позволяват произшествия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР