Министерство на финансите обмисля екстравагантна мярка за борба със сивия

...
Министерство на финансите обмисля екстравагантна мярка за борба със сивия
Коментари Харесай

Асен Василев с идея да пазаруваме, да пием и ядем, без да плащаме, ако продавачите не дават касов бон

Министерство на финансите обмисля екстравагантна мярка за битка със сивия бранш – в случай че клиент не получи касов бон за стоката или услугата, да не я заплаща. Такъв модел отчасти се ползва в прилежаща Гърция. Преди десетина година той се вкара пилотно за заведения за хранене, питейни заведения и кафенета. 

На среща на Асен Василев с Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия, Института на дипломираните експерт-счетоводители в България и Института на професионалните счетоводители в Министерство на финансите са били набелязани няколко ограничения, които незабавно да покачат събираемостта на налозите, написа marica.bg.

Една от тях е точно " Не плащайте, в случай че не получите касов бон ". За нея в действителност се приказва отдава и предходната година шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов я приветства след посещаване в Гърция.

Тогава прилежащата страна започва целева осведомителна акция през 2022 година за правата на туристите. " Apodixi Please. Не плащайте, в случай че не получите касова записка! Това е закон, твое право! Преди да платите за артикул или услуга, учтиво поискайте касова записка, като кажете " Apodixi Please ", което значи " Разписка, апелирам! ". Ако не получите такава, не е нужно да плащате. Насладете се на престоя си. ", гласяха осведомителните известия по летища, гари и автогари. 

Рекламите препращат посредством QR код или връзка към специфичния уеб страница на самостоятелния орган за държавни доходи на Гърция, където има подробни указания:

" Това известие има за цел да ви осведоми за правата на потребителите в нашата страна. Според гръцкото законодателство всички хотели, заведения за хранене, питейни заведения, кафенета, коли чартърен и като цяло съвсем всички снабдители на артикули и услуги (с няколко изключения като таксиметрови водачи и павилиони) са длъжни да одобряват дебитни, кредитни или предплатени карти.

Следователно не е належащо да плащате в брой. Можете да поискате заплащане с карта. "

Другото предложение, което е било обсъждано в Министерство на финансите е да задължат ресторантьорския бизнес да заплаща заплатите на личния състав само и единствено по банков път. Счита се, че този отрасъл е измежду сенчестите у нас, изключително в разгара на летния и зимен туристически сезон. 

Възможно е разискваните хрумвания да залегнат още в проектобюджет 2023, като оферти за промени в данъчните закони. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР