Министерство на енергетиката ще обжалва решението на Административен съд –Пловдив,

...
Министерство на енергетиката ще обжалва решението на Административен съд –Пловдив,
Коментари Харесай

Обжалват отмяната на акта за спиране на кариерата в Белащица

Министерство на енергетиката ще апелира решението на Административен съд –Пловдив, с което бе анулиран акта за прекъсване на активността на кариерата на „ Европейски пътища “ АД над Белащица. Това заяви регионалният шеф Дани Каназирева след извършен диалог с отрасловия министър Теменужка Петкова.

Тя напомни, че по искане на Областна администрация тече планиране на санитарно-охранителни зони към водоизточниците на Белащица. Налице е заплахата от свлачищни процеси и риск да се изгубят изворите, а замърсяване на околната среда води до утежняване на изискванията на живот и здравето на популацията в селата от Родопската яка и част от град Пловдив.

„ Това са извънредно значими аргументи да не се допусне обновяване работата на кариерите, както и удължение на концесионните контракти. Договорът на другия концесионер -„ Холсим “ изтече, там също не престават правосъдни процедури, добави Каназирева.

По думите й концесионния контракт на „ Европейски пътища “ изтича февруари 2022 година. Към момента няма данни този концесионер да е входирал капиталово желание за удължение на периода.

Тя още веднъж акцентира, че е получила уверението на енергийния министър, че публичният интерес ще бъде предпазен и този път, както и че са подхванати всички правни дейности за това.

Както " Марица " първа писа, магистратите от Административен съд-Пловдив анулираха през вчерашния ден акта на министъра на енергетиката, с който се стопира действието на контракт от 04.09.2008г. на " Европейски пътища " АД за концесията за рандеман на мрамор край Белащица. Това стана с писмо от 27 февруари м.г след постъпили сигнали в министерството за наложени две наказателни постановления за нарушение на екологичното законодателство.Междувременно в продължение на година жителите на пет села, измежду които Белащица, Марково, Браниполе и други стачкуваха против праха и трафика на камиони от двете кариери и желаеха затварянето им.

Решението на магистратите от Апелативен съд може да се апелира от Министерство на енергетиката в 14-дневен период пред Върховен административен съд.

Министерството на Теменужка Петкова е наказано да заплати 500 лв. на " Европейски пътища " АД за разходи по делото.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР