Министерство на енергетиката създава нова държавна компания, която да се

...
Министерство на енергетиката създава нова държавна компания, която да се
Коментари Харесай

Правителството създава нова държавна фирма – този път за зелена енергия

Министерство на енергетиката основава нова държавна компания, която да се заеме с все по-бързо развиващия се бранш на зелената сила. Новината заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на форума Energy of Tomorrow, представен от Българска телеграфна агенция.

Новото сдружение е част от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и ще се концентрира върху системи, които да способстват развиването и съхранението на зелена сила ", сподели той. 

Новата компания „ Национален енергиен оператор “ ЕАД е с съществена цел ускорение на уравновесеното развиване на мощности за зелена сила в България, излиза наяве от информацията, оповестена на уеб страницата на БЕХ.

Компанията ще извършва планове в региона на пълноценно оползотворяване на сила, генерирана от възобновими източници, като посредством реализацията им ще се предизвикват вложенията във екологично чиста сила и в същото време ще се спомага за балансирането на електроенергийната система ", допълват от холдинга. 

До осъществяване на конкурс за избор на управление, в Съвета на шефовете на сдружението са назначени Пламен Герджиков, специалист с над 40 години професионален стаж в енергетиката, и Александър Михайлов, управител с дълготраен опит в администрирането на разнообразни бизнес планове в частни и обществени компании, написа БЕХ.

Справка на Economic.bg демонстрира, че Герджиков е бил шеф на Централно диспечерско ръководство към ЕСО, а Михайлов е някогашен шеф на държавната „ Кинтекс “. В ръководството влиза още Костадин Христов – експерт в региона на системите за ръководство и надзор на бизнес процеси.

Компанията ще има за цел да ускори постигането на заложените цели в Зелената договорка, само че и слагане на фокус на национално равнище към развиването на този вид мощности.

БЕХ и Христов настояват, че основаването на новото сдружение е в унисон с главните цели на Европейския зелен пакт (Зелената сделка), а точно преход към нисковъглеродна стопанска система на Европейски Съюз посредством все по-голям дял екологично чиста сила.

Според служебния министър на енергетиката рецесията в Украйна е подтикнала процеса по декарбонизация и въвеждането на различни източници на сила.

България има една от най-въглеродно интензивни стопански системи в Европа, само че това съставлява и огромна опция за внедряването на нови технологии ", счита Христов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР