Министерство на енергетиката подготвя законопроект за социална защита на работещите

...
Министерство на енергетиката подготвя законопроект за социална защита на работещите
Коментари Харесай

Подготвят минен и енергиен отпуск

Министерство на енергетиката приготвя законопроект за обществена отбрана на работещите в бранш " Електроенергетика и рандеман на въглища ", наранени от преструктурирането на предприятията, или т.нар.  " минен и енергиен отпуск “. Той е показан в края на септември от Браншовия съвет за тристранно съдействие по въгледобив, енергоресурси и минно строителство и Отрасловия съвет по тристранно съдействие " Енергетика “ пред синдикатите. Те от своя страна трябва в най-скоро време да показват становищата си, като задачата е да се уточни и добави регламентацията на мярката " ранно пенсиониране “.

Това излиза наяве от отговор на служебния енергиен министър Владимир Малинов на въпрос от депутата Искра Михайлова.

Новият законопроект би трябвало да бъде показан пред идващото Народно заседание през ноември, с цел да може да се плануват пари по мярката в бюджета за 2025 година, пише economic.bg. След наново разискване на постъпилите оферти следва завършване на предлагането за текст на законопроект за ранно пенсиониране и представянето му на вниманието на Народното събрание през ноември 2024 година, за взимането под внимание при приемане на законопроекта за държавния бюджет за 2025 година “, се споделя в документа.

" Минен отпуск “

Мярката  " ранно пенсиониране “, която ще е налична за работещите в бранша, се формулира и предлага като прилагане на платен отпуск до 5 години. Работещите в двете държавни предприятия ще могат да изберат дали да се възползват от тази специфична отбрана. Те ще получават 80% от брутното си трудово заплащане и 100% от обществените си осигуровки по време на минния, или енергиен отпуск. Тя се отнася за чиновници, наближаващи пенсионна възраст, до постигане на тяхното пенсиониране. Програмата ще е по предложение на работодателя и след непринудено решение на служителя, като ще се ползва до края на 2038 година

Това е планувано за оптималната отбрана и неспособност хората да изгубят от размера на бъдещите си пенсии “, стимулират се от МЕ.

При разискването на мярката през лятото стана ясно, че около 1700 служители могат да се възползват в двете държавни сдружения – Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 “ (МИ) и " Мини Марица-изток “ (ММИ) за интервал от пет години.

Има меморандум

В края на юли сред " Мини Марица-изток “ и синдикалните организации " Подкрепа “ и КНСБ е подписан меморандум за съдействие и взаимоотношение във връзка с обществени ограничения за компенсации и тласъци за претовареност на работещите в сдружението. От МЕ допълват, че задачата му е да се защитят засегнатите служащи и чиновници в ММИ посредством погашение на компенсации, контрактувани в груповия трудов контракт за 2024 година С него се урежда и опцията за така наречен " ранно пенсиониране “, както и облекчение на обществените разноски, свързани с понижения размер на минните работи.

Страните, подписали Меморандума, се договарят да подхващат всички нужни дейности за нормативно споразумяване на опцията за " ранно пенсиониране на служащи и чиновници “, като за задачата следва да бъдат сезирани всички способени органи в България, имащи законодателна самодейност, както и да бъдат провеждани диалози и съвещания на експертно равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР