Министерство на енергетиката и малките производители на енергия от ВЕИ

...
Министерство на енергетиката и малките производители на енергия от ВЕИ
Коментари Харесай

Петкова: Протестите на малките производители на енергия от ВЕИ по параграф 18 са неоснователни и неаргументирани


Министерство на енергетиката и дребните производители на сила от ВЕИ по параграф 18, който на процедура дефинира цената, на която се изкупува силата от тях не се схванаха още веднъж. Това стана ясно след срещата на представителите на дребните ВЕИ с министър Петкова, ръководителя на КЕВР Иван Иванов, ръководителя на комисията на енергетика към Народното събрания Валентин Николов, представители на Държавна фирма Земеделие и някогашния началник на ДКЕВР Еленко Божков.

„ Темата на днешната среща са зачестилите в последно време митинги на този вид производители на електрическа сила. Разбира се, въпросът е за какво тъкмо в този момент, за какво тъкмо в този миг, стачкуват в случай, че тази смяна в Закона ( за енергетиката) е реалност от 2015 година “ сложи въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя напомни, че мярката за държавната помощ на производителите от ВЕИ към този момент е нотифицирана.

Преди това пред публицисти представители на дребните ВЕИ, които излязоха от срещата обявиха, че от министерство на енергетиката единствено си трансферират топката, както и, че от неделя, а може би и от събота ще стартират да изнасят данни за производители на сила от ВЕИ, които би трябвало да попадат под параграф 18, само че се третират по различен метод, т.е., че са под покровителството на ръководещите.

В същото време и министърът на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителят на КЕВР дадоха да се разбере ясно, че нещата не стоят по този начин. Цената, на която се изкупува електрическата енергия от дребните производители на ВЕИ по параграф 18 е 104 лева на МВтч, изясни ръководителят на КЕВР, като напомни, че от някои централи НЕК, които обаче не попадат под действието на параграф 18 изкупува на цена от 54 лева на МВтч.

Министър Петкова и ръководителя на КЕВР обясниха за следващ път проблема с въвеждането на параграф 18 - от една страна финансиране по Програмата за селсикте региони от Държавен фонд Земеделие и от друга - висока преференциална цена за изкупуване, избрана от някогашната ДКЕВР.

Промяната на цената за дребните производители на сила от ВЕИ бе наложена с въвеждането на параграф 18 в Закона за енергетиката, откакто отчет на одитния орган на Европейска комисия, който откри двойно финансиране във връзка с този вид производител на електрическа сила - един път посредством финансирани от Държавен фонд земеделие по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) и повторно - посредством преференциална цена, която някогашната ДКЕВР в този момент КЕВР им е дала, като тя е избрана по този начин, че да възвърне цялостният размер на инвестицията в случай, че 70 % от тази инвестиция е построена с безплатно предоставени средства от Държавна фирма Земеделие.

„ Нещо повече, има и писмо на Европейска комисия до Държавна фирма Земеделие, в което доста ясно се споделя, че в случай че бъдат подхванати от българските управляващи каквито и да са дейности, свързани с смяна в този текст от Закона или с неговата анулация ще последва неотложно обновяване на процедурата на Европейска комисия, обвързвана с налагане на финансови корекции на българската страна. Така че тази тематика е безусловно ясна, изчерпана и е забавно за какво тъкмо в този момент, тъкмо тези производители на сила от ВЕИ започнаха да показват неодобрение във връзка с тази наредба и да изясняват по какъв начин ще банкрутират и всички останали последици, които те считат пагубни за тях “, сподели Петкова.

„ С смяната от 2015 и с въвеждането на наредбата на параграф 18 е избрана такава цена, преференциална цена още веднъж, която да подсигурява възвръщането на вложенията които те са създали със съответната норма на облага. Тази цена е избрана с последното ценово решение към датата на влизане на смяната в ЗЕ от 2015 година в действие, точно от 2014 година “

Претенциите на дребните ВЕИ-та по думите на министър Петкова са, че КЕВР не ползва вярно наредбите на параграф 18.

„ Аз считам, че тези митинги са неоснователни, неаргументирани. Срещу техните тези стоят доста ясни причини на Европейската комисия и доста ясни дейности от страна на българските управляващи, с цел да може да бъде позволен този проблем, който поставяше под риск една цяла стратегия (Програма за развиването на селските райони) и риск от финансова промяна от десекми милиони лв. “, беше безапелационна Петкова.

„ Одитният органа на Европейска комисия откри това двойно финансиране, вследствие на което бяха отправени претенции и рекомендации към Държавна фирма Земеделие за елиминиране на това двойно финансиране. В сходство с това искане бяха подхванати ограничения и бяха направени промени в Закона за енергетиката и въведена наредбата на параграф 18. По този метод Европейска комисия прекрати дейностите си, свързани с налагане на финансова промяна по отношение на тази съответна мярка и това на процедура даде опция да се верифицира и да върви напред програмата (ПРСС).

Министърът напомни също по този начин и сезирането на Конституционния съд от група депутати, както и последвалото решение, с което съобщи, че текста на параграф 18 от Закона за енергетиката е безусловно закономерен.

В рамките на срещата представителите на Държавен фонд Земеделие са обяснили мнението на Европейска комисия, която счита, че в този момент въпросът е решен. Представителите на земеделското министерство са обяснили, че в този момент още веднъж има опция този въпрос да бъда подложен още веднъж на комитет на Европейска комисия, с цел да се види дали са настъпили избрани промени и дали Европейска комисия е подготвена да прегледа този въпрос и с причините, които се излагат от дребните производители на ВЕИ.

В продължение на четири години дребните производители на ВЕИ неведнъж направиха опити посредством предложение за изменение на Закона за енергетиката да бъде анулирана наредбата на параграф 18. Народното събрание ги отхвърли, напомни от своя страна ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

" От към два месеца производителите на сила по параграф 18 настояват, че КЕВР не ползва вярно закона ", сподели Иванов, само че заяви, че още при приемането на измененията в Закона за енергетиката още през 2015 година е изискал от ЕРП-та лист на сдруженията, които попадат в границите на параграф 18 от Закона (295 сдружения тогава).

" Понастоящем тези производители настояват, че не попадат в полето на тази законова наредба. Категорично считаме, както счита и Европейска комисия, че се касае за двойно финансиране – финансово подкрепяне до 70 % от ПРСР и второ – в интервала до 24 юли 2015 година посредством висока преференциална цена. Второто несъгласие, което те акцентират, че има други производители, които би трябвало да са в параграф 18 само че не са глобени ", сподели Иванов, като посочи, че ще разпореди до всички ЕРП-та инспекция на статута на тези сдружения и за какво и с какви причини ЕРП-та са счели, че не попадат в наредбите на параграф 18.

" Там, където се откри, че има сдружения по параграф 18 КЕВР ще се произнесе неотложно със надлежно решение ", безапелационен бе Иванов. Председателят на КЕВР бе явен – съдът е този, който взема решение разногласията.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР