Министерство на електронното управление: Изтекла гаранция на 9600 машини за

...
Министерство на електронното управление: Изтекла гаранция на 9600 машини за
Коментари Харесай

Валентин Мундров: 9600 машини за гласуване са с изтекла гаранция

Министерство на електронното ръководство: Изтекла гаранция на 9600 машини за гласоподаване не заплашва изборния развой.

Валентин Мундров, министър на електронното ръководство, разкри детайлности по отношение на подготовката за идните предварителни парламентарни избори на 27 октомври. В петък Централната изборна комисия (ЦИК) сполучливо завърши процедурата по доверено създаване на хеш код на машините за гласоподаване, демонстрирайки демогласуване и демоконфигурация на устройство с кода, очакван за потребление в изборния ден.

Министър Мундров акцентира, че процесът на подготовка е почнал преди две седмици: " Това, което поискахме от ЦИК, е да създадем обзор на параметризиращия програмен продукт. Всяка една машина се параметризира за избраната секция ". Той увери, че инспекциите не са разкрили уязвимости в софтуера, съобщи NOVA.

Интересен факт, който министърът показа, е, че 9600 от общо 12 000 машини за гласоподаване, благосъстоятелност на страната, са с изтекла гаранция. Въпреки това, той акцентира: " Това не предопределя, че са развалени ". Мундров подчертава върху нуждата от деликатно отношение към електрониката, в това число постоянна профилактика и диагностика преди изборите.

За идните избори ще бъдат употребявани 9453 машини в страната и 157 в чужбина. Относно евентуални проблеми с типа хартия, министърът съобщи: " Няма специалисти по хартия. Към момента не се следи подобен проблем ".

Мундров посочи прозрачността на процеса на засвидетелствуване, в който партиите и наблюдаващите, назначени в ЦИК, имаха опция да вземат участие. Той означи: " Нито една от партиите не сподели, че има терзания от операция и не сподели какво би трябвало да бъде усъвършенствано ".

Като съществена своя задача в ролята на министър на електронното ръководство, Мундров уточни построяването на доверие в машинното гласоподаване. " Надяваме се изборната интензивност да бъде нараснала, с цел да може всички жители да са удовлетворени ", заключи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР