Министерският съвет внесе в Конституционния съд искане за тълкуване на

...
Министерският съвет внесе в Конституционния съд искане за тълкуване на
Коментари Харесай

Борисов пита Конституционния съд дали Гешев може да се съди сам

Министерският съвет внесе в Конституционния съд искане за пояснение на главния закон, с цел да разбере дали фигурата на " самостоятелния прокурор " е допустима. Това се случва, откакто държавно управление към този момент внесе своя законопроект в Народното събрание, без да организира наложителното публично разискване.

Конституционният съд би трябвало да отговори на въпроса дали пълномощието на основния прокурор да реализира " методическо управление " върху всички прокурори попречва неговите подчинени да го проверяват. Правителството се базира на " общоприетия юридически принцип, че " никой не може да съди себе си ", който е детайл на правовата страна ".

В питането до съда се добавя, че конституцията не дава явен отговор на този въпрос, а това води до разнообразни тълкувания и съмнения, както в юридическите, по този начин и в политическите среди. Символично питането е отправено в деня на тържественото встъпване в служба на Иван Гешев като основен прокурор. Неговият предходник Сотир Цацаров бе трудоустроен от Народното събрание, в това число от ГЕРБ, като началник на комисията " Антикорупция " (КПКОНПИ).

Напънът за правосъдна промяна на държавното управление се основава върху последния отчет на Венецианската комисия, в който се предлага цялостна промяна на конституцията и Висшия правосъден съвет. Международната институция към Съвета на Европа изяснява, че без дълбока промяна няма по какъв начин да се отстрани недосегаемостта на основния прокурор в България.

Първоначално министър председателят Бойко Борисов и правосъдният министър Данаил Кирилов изцяло пренебрегнаха Венецианската комисия и внесоха законопроекта в Народното събрание преди седмица, без да изискат пояснение на конституцията. Два дни по-късно президентът Румен Радев подложи техните дейности на сериозна рецензия и разгласи, че самичък ще предложи смяна в главния закон, само че след провеждането на необятни публични диспути.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР