Министерският съвет вече е приел план-сметката за изборите на 9

...
Министерският съвет вече е приел план-сметката за изборите на 9
Коментари Харесай

Избори 2 в 1: Очакват ли се проблеми при организацията на вота

Министерският съвет към този момент е приел план-сметката за изборите на 9 юни. ЦИК може да разчита на цялостно подпомагане от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на почтени и транспарантни избори. Това съобщи министър-председателят Димитър Главчев на среща с управлението на Комисията.

От Обществения съвет към ЦИК желаят нови мостри на протоколите. „ Настояването ни не е ново. На предходните парламентарни избори също имахме такива рекомендации. Те са водени от огромния % сбъркани протоколи ”, сподели в ефира на „ Твоят ден ” по NOVA NEWS Цветелина Пенева от Обществения съвет.

Тя добави, че към този момент има мнение на съвета. „ Написахме го, водейки се от емпиричните данни, които събрахме и представихме по време на конференция през 2021 година, където идентифицирахме главните проблеми пред изборния развой. На първо място – огромният % недействителни бюлетини. Тогава измерихме над 15% недействителни. Когато гласувахме единствено с хартия, за първи път имахме толкоз огромен % недействителни бюлетини. Това се дължеше на неналичието на машинно гласоподаване. Основното, което идентифицирахме, беше, че гласоподавателите не знаеха по какъв начин да попълнят хартиените бюлетини ”, сподели Пенева.

Тя добави, че са предложили да има детайлна разяснителна акция за това по какъв начин да се гласоподава освен с машина, само че и на хартия. По думите ѝ би трябвало да има и образование на членовете на секционните изборни комисии, с цел да може гласовете да се регистрират вярно. „ Наблягаме на това ЦИК да сътвори обучително звено и то да свърши дейно своята работа ”, добави Пенева.

Според Стоил Стоилов, някогашен член на Обществения съвет към ЦИК, във връзка с недействителните бюлетини има манипулативно пояснение, което се постанова в обществото. „ Този висок % недействителни гласове е присъщ единствено за изборите на общински препоръки и е подобен от 2015 година насам ”, сподели той. И добави, че се надява в Народното събрание да има здрав разсъдък и в оставащите си дни той да отстрани машинното гласоподаване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР