Министерският съвет в срок до един месец трябва да внесе

...
Министерският съвет в срок до един месец трябва да внесе
Коментари Харесай

Депутатите решиха България да изпрати военна помощ на Украйна

Министерският съвет в период до един месец би трябвало да внесе в Народното събрание план на решение за даване на военна и военно-техническа поддръжка за Украйна, като принос към общите старания на интернационалната общественост за подкрепяне жертвите на експанзията, съгласно българските благоприятни условия, гарантирайки сигурността и отбраната на популацията, гласоподава Народното събрание.

Решението за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна и за подсилване на отбранителните качества на България беше подкрепено от 175 депутати, " срещу " бяха  49, един се въздържа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък ".  Против него бяха от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ". По време на гласуването от " Българска социалистическа партия за България " издигнаха апел, написан на листове - " Не на оръжията! Мир! ".

Пленарната зала не одобри предлагането на " Възраждане " планът да бъде отритнат.

Министерството на защитата, в сходство на решението на Народното събрание, ще приготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде извънредно консервативно. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред публицисти в коридорите на Народното събрание. Той участва на дебата, само че напусна пленарната зала преди самото гласоподаване.

„ Тази консервативност произлиза от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са поръчител на сигурността, териториалната целокупност и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски контракт, където категорично е записано, че всяка страна би трябвало да поддържа личен защитителен капацитет “, изясни министър Стоянов.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР