Министерският съвет утвърди План за действие за 2019 г. в

...
Министерският съвет утвърди План за действие за 2019 г. в
Коментари Харесай

Правителството утвърди План за действие в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за 2019 г.


Министерският съвет утвърди План за деяние за 2019 година в осъществяване на Националната тактика за учене през целия живот за интервала 2014-2020 година, утвърдена през януари 2014 година, оповестиха от държавната осведомителна работа.

За обезпечаване на условия за преход към функционираща национална система за учене през целия живот през 2019 година ще бъде изпълнен комплекс от задания.

Разширяването на обсега на децата в предучилищното обучение и тяхното задържане в системата ще се реализира посредством три съществени финансови инструмента: плана „ Активно приобщаване в системата на предучилищното обучение “ към Оперативна програма НОИР, Националната стратегия „ Заедно за всяко дете “ и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП). Тяхното интегрирано използване ще сътвори резистентност на резултатите от използването на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.

В региона на предучилищното обучение ще продължи модернизирането и построяването на материалната база на детски градини, както и подобряването на достъпа до качествени предучилищни просветителни действия за децата в неравностойно състояние. За задачата са обезпечени над 11,7 млн. лева по ФМ на ЕИП и над 1, 7 млн. лева - национално съфинансиране.

В учебното обучение ще се ползва сложен метод за повишение на просветителните достижения и понижаване каузи на прибързано напусналите учебно заведение с действия, ориентирани към превъзмогване на усложненията в образованието и пропуски в образователното наличие, и с потребление на музеите и галериите като просветителна среда.

В региона на професионалното обучение и образование главен фокус ще бъде образованието в действителна работна среда. Чрез 80 паралелки за дуално образование на възпитаници ще се търси повишение на привлекателността му и усилване ролята на бизнеса в тази форма на образование. Безработни лица ще бъдат привлечени за чиракуване или стажуване в предприятия или включени в курсове за придобиване на основни компетентности.

Достъпът до висше обучение ще бъде обезпечен с обезпечаване на 2000 нови заема по Закона за кредитиране на студенти и докторанти в общ размер до 135 000 000 лева и даване на спомагателни стипендии на към 1500 студенти, докторанти и специализанти от държавните висши учебни заведения и научни организации.

Неформалното и независимото учене ще бъде насърчавано посредством действия за развиване на доброволчеството. В плануваните акции за информиране и обосноваване на възрастни учещи ще обзет 2500 лица, включително аграрни стопани. Финансово ще бъдат подкрепени 600 културни и просветителни плана на читалища, музеи и на библиотеки.

Чрез проекта за деяние в осъществяване на Стратегията се основават модерни условия и подобаваща среда за учене през целия живот в просветителните и обучителните институции, на работното място, у дома и през свободното време.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР