Министерският съвет утвърди Националната здравна карта, съобщи в МС министърът

...
Министерският съвет утвърди Националната здравна карта, съобщи в МС министърът
Коментари Харесай

Увеличават броя на леглата в болниците

Министерският съвет утвърди Националната здравна карта, заяви в Министерски съвет министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. В здравната карта с над 600 повече са леглата за интензивно лекуване в лечебните заведения. Леглата по одобрената здравна карта са 33 482, а до момента те са били 32 873, посочи министърът.

Той разяснява, че документът е стратегически и е извънредно значим за здравната система. Националната здравна карта нито открива, нито закрива кревати за интензивно лекуване в лечебните заведения. Броят на леглата не дефинира механизма на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ, означи министърът и подсети, че лечебните заведения се финансират през бюджета на НЗОК въз основата на осъществената активност по съответните цени, избрани с Националния рамков контракт. Министърът посочи, че здравната карта дефинира фактическото положение на системата и съответните потребности от медицински действия, които са нужни да се дават на хората, и взема решение въпроса с потенциала на лечебните заведения да правят тази активност.

По тематиката за разногласието за броя на леглата министърът подсети, че са били препоръчани 32 873 при 75 % приложимост на леглата. Тези кревати са осигурявали 2,401 млн. хоспитализации, колкото са били осъществени през 2017 година, като след договаряния броят на леглата е бил повишен. През 2016 година картата е била направена при 70 % приложимост на леглата. При равни условия във връзка с % приложимост при новия брой на леглата, избрани в здравната карта за 2018 година, те са с 13 повече по отношение на тези през 2016 година, разяснява министърът.
Ананиев подсигурява, че няма да има хора, на които да им бъде отказана здравна помощ въз основата на това, че някъде не са разкрити кревати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР