Министерският съвет удължава две национални програми - Повишаване компетентностите на

...
Министерският съвет удължава две национални програми - Повишаване компетентностите на
Коментари Харесай

Удължават програмата „Дигитална квалификация“ за учителите

Министерският съвет удължава две национални стратегии - „ Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши учебни заведения, подготвящи бъдещи учители “ и „ Дигитална подготовка “.

Националната стратегия „ Дигитална подготовка “ е ориентирана към повишение на уменията на преподавателите във висшите учебни заведения и на учители по разнообразни предмети в системата на междинното обучение. Тя изтича в края на март, а срокът й се удължава с 10 месеца. За този интервал се планува да бъдат подготвени 800 учители, записали се за присъединяване в квалификацията през изтеклата образователна година. По програмата ще бъдат подготвени и представители от практиката за придобиване на характерни познания, умения и компетентности, които им разрешават да стартират да преподават или да водят на практика занятия, свързани с ИКТ и компютърни науки, в университетите и в системата на учебното обучение

Програмата за повишение на компетентностите на преподаватели, които приготвят бъдещи учители, изтича в края на януари 2024 година Срокът й се удължава с шест месеца, с цел да могат да се осъществят всички заложени в нея действия. Предвижда се по програмата да бъдат подготвени 60% от всичките към 1900 преподаватели в държавните висши учебни заведения, които приготвят педагогичен експерти.

В развой на създаване и съоръжение са центрове и зали с интерактивни презентационни системи за образование по ИКТ-базирани новаторски просветителни технологии в 22 държавни висши учебни заведения. Предстои тяхното свързване в Национална мрежа за бърз продан на хрумвания и положителни практики. До приключването на периода на стратегия би трябвало да бъдат финализирани дейностите по разработване на механизми за оценка на потребностите на преподавателите във висшите учебни заведения и образуване на курсове за повишение на квалификацията им.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР