Министерският съвет трябва да изготви до три месеца и да

...
Министерският съвет трябва да изготви до три месеца и да
Коментари Харесай

Парламентът възложи на правителството да направи програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Министерският съвет би трябвало да изготви до три месеца и да внесе в Народното събрание всеобхватна и финансово обоснована стратегия за вложения в защитата до 2032 година, реши Народното събрание.

Предвижда се програмата да включва всички разпознати нужни отбранителни качества, които би трябвало да бъдат достигнати до 2032 година Проектите с планирана стойност надвишава 100 млн. лева, би трябвало да бъдат разказани разделно. Проектите под 100 млн. лева, следва да бъдат обединени по пакети от качества, се показва в решението.
Причината
Причината за решението на Народното събрание е, че служебния министър на защитата Димитър Стоянов беше внесъл в Народното събрание стратегия за рационализация на армията за 13 предпочитани капиталови плана за най-малко 6.6 милиарда лв.. С тази стратегия се очакваше с едно утвърждение от Народното събрание държавното управление да води независимо договаряния и да купува огромно количество въоръжение. След като комисията по защита отхвърли проекта, министърът на защитата Димитър Стоянов сподели, че e невероятно в границите на три месеца да бъде направена нова стратегия, тъй като няма задоволително финансови средства.

В решението на Народното събрание се напомня, че по закон Министерският съвет би трябвало да внесе в Народното събрание планове за капиталови разноски (ПИР) за всички отбранителни качества, чиято реализация надвишава 100 млн. лева
Правителство с мандат и поддръжка
По време на дебатите ръководителят на Комисията по защита в 48-ото Народно събрание Христо Гаджев (ГЕРБ) сподели, че сходна стратегия следва да бъде направена и осъществена от държавно управление с мандат, което има освен политическата поддръжка да организира дългогодишна стратегия, само че и благоприятни условия за осъществяване и на финансова политика. Гаджев добави, че служебното държавно управление не е такова и не следва да ангажира с дълготрайни финансови разноски Народното събрание и българската страна.

Атанас Славов ( " Демократична България " ) сподели, че с решението се предлага изчерпателен метод и цялостна визия за превъоръжаване, рационализация на българската войска за идващото десетилетие. Този метод дава опция на Народното събрание да възнамерява разноските дълготрайно, опция на главните институции, които са ангажирани с процеса, да поемат политически ангажимент, че ще има запас за покриване на тези разноски, сподели депутатът.

" Планирайки нашите отбранителни качества, би трябвало да го вършим в границите на нашите съюзни задължения. Приоритизираме тези, които дават добавена стойност в границите на груповата система за сигурност, в границите на НАТО ", сподели Славов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР