Министерският съвет ще може да промени периода на преброяване на

...
Министерският съвет ще може да промени периода на преброяване на
Коментари Харесай

Преброяването се отлага, началото зависи от епидемичната обстановка

Министерският съвет ще може да промени интервала на броене на популацията и жилищния фонд през 2021 година, взеха решение депутатите с утвърдените на първо четене промени в закона, съобщи БГНЕС.

Причината – изключителната епидемиологична конюнктура в страната, оповестена поради разпространяването на COVID-19. Така новата дата за началото на най-голямото статистическо проучване у нас ще може да бъде избрана от изпълнителната власт, съобразявайки я с настоящата обстановка към развиването на епидемията.

Отлагане изиска и персонално ръководителят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски, съгласно който епидемиологичната конюнктура крие действителни опасности от заразяване както на хората, по този начин и на преброителите. Освен това самите преброители към момента не са минали нужното образование, защото това е обвързвано със събирането на доста хора на едно място, противоепидемичните ограничения не разрешават.

Съгласно Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година, статистическото проучване трябваше да стартира в 0.00 часа на 22 януари 2021 година и да завърши в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 година Отлагането обаче не може да бъде повече от 9 месеца, защото Европа изисква преброяването да бъде извършено в границите на идната година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР