Министерският съвет ще има нова структура, в която ще влиза

...
Министерският съвет ще има нова структура, в която ще влиза
Коментари Харесай

Продължаваме промяната предлага ново е-министерство и ротация на шефа на парламента

Министерският съвет ще има нова конструкция, в която ще влиза ново Министерство на електронното ръководство. Пътната организация ще премине от районното към транспортното министерство, а горите ще са под директния надзор на премиера. Това са някои от измененията, които планува план, изпратен от "Продължаваме смяната " до останалите партии, които договарят за сформиране на коалиция.

Този план би трябвало да бъде утвърден от Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България ". Продължават и закритите съвещания за съответните министри и разпределението им по партии.

Свободна Европа се срещна с предлагането на “Продължаваме смяната ” от два самостоятелни източника. Кирил Петков и Асен Василев са предложили на бъдещите съдружни сътрудници да избират всяка година ръководител на Народното събрание, като по този начин всяка от политическите сили ще може да номинира собствен представител за поста до края на 4-годишния мандат.

Предложението е първият ръководител да бъде водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По информация на Свободна Европа това е провокирало напрежение измежду част от участниците в договарянията и въпросът към момента не е решен.

Бъдещото съдружно държавно управление с министър председател Кирил Петков ще има Министерство на електронното ръководство , демонстрират документите, с които Свободна Европа се срещна. Това министерство се обрисува да се трансформира в огромна конструкция, като в него ще влязат редица служби от други министерства. На послушание на министъра на електронното ръководство минава Държавна организация "Електронно ръководство ", която сега е под шапката на Министерския съвет.

В новото министерство влиза и дирекция "Добро ръководство ", която ръководи европарите по оперативната стратегия за администрацията. Вероятно там ще бъде включена и “Агенцията по вписванията ”, която в този момент се намира в правосъдното ведомство. Освен това там ще влязат и държавната компания "Български пощи ", Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Гражданска регистрация и административно обслужване.

Агенция " Пътна инфраструктура " ще се реалокира от Министерството на районното развиване и благоустройството в Министерството на превоза.

Създаденото по време на последния мандат на ГЕРБ държавно дружество за ръководство на язовирите се планува да премине от икономическото министерство към земеделското. Агенцията по горите пък ще бъде извадена от земеделското и ще премине към Министерския съвет.

Предвижда се и вицепремиер , който ще следи политиките на страната по отношение на климатичните промени.

Обмисля се още всяка от партиите, влизаща в държавното управление, да има собствен вицепремиер. Тази концепция обаче се е появила след изпращането на писмото и тя не попада в него.

Нагласата на бъдещите ръководещи е кабинетът да бъде разгласен идната седмица.

В петък (3 декември) ще бъде първото съвещание на 47-то Народно заседание. В бъдещото държавно управление се чака да влязат "Продължаваме смяната ”, които имат 67 депутати, Българска социалистическа партия с 26 народни представители, “Има подобен народ ” с народен представител по-малко от левицата и “Демократична България ”, които имат 16 души в Народното събрание.

Очаква се четирите партии да подпишат съдружно съглашение, само че не е ясно по кое време ще се случи това. И четирите партии сега отхвърлят публични мнения по договарянията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР