Министерският съвет ще има да задача да преговаря за нови

...
Министерският съвет ще има да задача да преговаря за нови
Коментари Харесай

Енергийната комисия в НС възложи на кабинета предоговарянето на Плана за възстановяване

Министерският съвет ще има да задача да договаря за нови нуклеарни мощности, да вкара система за компенсиране на високите цени на горивата и да предоговори проекта за възобновяване и резистентност. Това взеха решение депутатите от енергийната комисия към Народното събрание. Служебният министър на енергетиката се разгласи против цялостното предоговаряне на проекта.

Пети час продължава съвещанието на комисията. досега депутатите взеха решение да се компенсират не разноските за горива, а разноските за превоз, и то на най-уязвимите групи. Това ще стане посредством скица, създадена от финансовото министерство - ще се взимат част от приходите от продажбата на нефт с съветски генезис, които ще се разпределят през фонда за енергийна сигурност към стратегии, направени още веднъж от финансовото ведомство.

" Някаква ваучерна система, някакаво подкрепяне през обществено министерство, би могло да се показа таргегтирано. В тази връзка може един текст напряко, в случай че се обедините, че събраните вноски по член 1 в закона се изразходват по стратегии, утвърдени от Министерски съвет за компенсиране примерно на разноските за гориво на най-уязвимите групи от популацията ", предложи Людмила Петкова - заместник-министър на финансите.

По-рано през днешния ден депутатите одобриха решение да договарят по отношение на построяването на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй " с американската компания " Уестингхаус ".

Продължава и тематиката с предоговарянето на Плана за възобновяване или да бъде осъществена частична проверка. По думите на енергийния министър в този момент можем да настояваме да се понижи процентът на замърсяване от въглищните централи, тъй че да не се постанова затварянето на 40% от тях и уволнението на 12 000 души тази година.

" Относно задачата за 40 %, нашият метод е България да гони цели, които са общоевропейски. Тоест задачите в проекта да съвпаднат с тези по европейските наставления. Ако даваме конкретика - дерогация, отсрочване или какъвто и да е различен метод, доста се ограничаваме от опцията да водим договаряния и да се сдобием с крайната цел, което е опазване действието на въглищните електроцентрали ", изясни Росен Христов - длъжностен министър на енергетиката.

На днешното съвещание Христов разгласи още, че България ще стартира договаряния с Румъния за доставка на газ след 2026 година и увеличение на количествата от Азербайджан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР