Министерският съвет реши да пита Конституционния съд за даване на

...
Министерският съвет реши да пита Конституционния съд за даване на
Коментари Харесай

Правителството пита КС за предсрочното освобождаване на тримата големи

Министерският съвет реши да пита Конституционния съд за предоставяне на наложително пояснение на член на член 130, точка " в " от Конституцията дали в пълномощията на министъра на правораздаването е включена опция да прави предложение за предварително освобождение на тримата огромни в правосъдната власт - ръководителя на Върховен административен съд, на ръководителя на Върховен касационен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129 от Конституцията.

Става дума за случаи на тежко нарушаване на главния ни закон и редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които водят до уронване на престижа на правосъдната власт. Това разгласи министърът на правораздаването Янаки Стоилов пред медиите в Министерски съвет.

" Смятаме, че настояването е възможно, защото по подобен въпрос Конституционен съд не е давал пояснение. Нормата на цитирания член от Конституцията е провокирало спорно пояснение измежду членовете на Висш съдебен съвет, което постанова по категоричен метод а се обясни нейното наличие ", сподели още Стоилов.

" Членът дава право да се желае освобождение на съдии, прокурори и следователи, само че считаме, че тук се включва и освобождението на ръководителите в трите правосъдни управляващи ", добави служебният правосъден министър.

Членовете на Министерски съвет са подкрепили това искане и то ще бъде импортирано в Конституционен съд. Решението би имало кардинално значение. То ще внесе изясненост за взаимоотношението за правата на министъра на правораздаването при неговата връзка с Висш съдебен съвет.

Стоилов разполага и със независимо пълномощие да сезира Върховен административен съд във връзка отхвърли на Висш съдебен съвет.

Искането до Върховен административен съд, в случай че бъде прегледано всъщност, може към този момент да анулира отхвърли на Висш съдебен съвет и тогава да се наложи Висш съдебен съвет още веднъж да прегледа всъщност случая.

По думите му Конституцията разполага с нужните принадлежности стига да знаем по какъв начин да си служим с тях.

Служебният правосъден министър осведоми още, че на днешното съвещание на Министерски съвет се е приело да бъде направена пътна карта за осъществяването на неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида, постановени против Република България.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР