Министерският съвет реши да отправи искане до КС за даване

...
Министерският съвет реши да отправи искане до КС за даване
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Питаме КС може ли правосъдният министър да иска освобождаването на главния прокурор

Министерският съвет реши да насочи искане до Конституционен съд за предоставяне на наложително пояснение на член 130 т В от Конституцията. Въпросът е в пълномощията на министъра на правораздаването включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор. Това съобщи служебният правосъден министър Янаки Стоилов след съвещанието на Министерския съвет.

" Става дума за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които водят уронване на престижа на правосъдната власт ", изясни Стоилов.

" Смятаме, че настояването е възможно, защото по подобен въпрос Конституционен съд не е давал пояснение. Нормата на цитирания член от Конституцията е провокирало спорно пояснение измежду членовете на Висш съдебен съвет, което постанова по категоричен метод а се обясни нейното наличие ", сподели още служебният министър.

" Членът дава право да се желае освобождение на съдии, прокурори и следователи, само че считаме, че тук се включва и освобождението на ръководителите в трите правосъдни управляващи ", добави Стоилов.

Членовете на Министерски съвет са подкрепили това искане и то ще бъде импортирано в Конституционен съд. Решението би имало кардинално значение. то ще внесе изясненост за взаимоотношението за правата на министъра на правораздаването при неговата връзка с Висш съдебен съвет.

Стоилов разполага и със независимо пълномощие да сезира Върховен административен съд във връзка отхвърли на Висш съдебен съвет.

Искането до Върховен административен съд, в случай че бъде прегледано всъщност, може към този момент да анулира отхвърли на Висш съдебен съвет и тогава да се наложи Висш съдебен съвет още веднъж да прегледа всъщност случая.

По думите му Конституцията разполага с нужните принадлежности стига да знаем по какъв начин да си служим с тях.

Служебният правосъден министър осведоми още, че на днешното съвещание на Министерски съвет се е приело да бъде направена пътна карта за осъществяването на неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида, постановени против Република България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР