Министерският съвет реши да определи таван на пазарните приходи на

...
Министерският съвет реши да определи таван на пазарните приходи на
Коментари Харесай

Със задна дата: Правителството ограничи приходите на производителите на ток

Министерският съвет реши да дефинира таван на пазарните доходи на производителите на ток. Това обвързване беше записано в закона за държавния бюджет за 2024 година. Според решението над избрания таван, производителите ще би трябвало да внасят вноска във фонда за гарантиране на енергийната система. Изключение ще се прави единствено за цената на тока нужен за балансиране на системата и нейното ръководство.

Днешното решение дефинира следните цени. Тавана за АЕЦ " Козлодуй " е 150 лв. за мегаватчас, за тецовете на въглища цената е 300 лв. като се прибавя и коефицент поради плащаните квоти поради замърсяването с въглероден диоксид. Тавана на приходите за Националната електрическа компания е 200 лв.. Таван има и за производители на ток от възобновими енергийни източници, които не са обезщетени с награди. За тях той е 300 лв. за мегаватчас.

" Над тези тавани производителите дължат вноски във фонд „ Сигурност на електроенергийната система, посредством които се обезпечава нужният финансов запас за справяне с последствията от високите цени на силата. Решението влиза в действие от 1 януари 2024 година и се ползва по отношение на доходи на производители на електрическа сила за интервала 1 януари 2024 година - 30 юни 2024 година ", написа в решението на Министерския съвет.

Със закона за държавния бюджет беше въведено това обвързване, с цел да може да се запълва фонда за енергийна сигурност. По данни на ръководителят на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев сега във фонда има дефицит на средства и това би довело до нарастване на цените на тока на дребно.

От тази година се трансформира метода на пресмятане на цените. Роля ще има и държавното управление. Причината пазарът на ток се освобождава отчасти, като към този момент държавната Национална електрическа компания няма да бъде публичен снабдител и доставчиците на ток в страната би трябвало да купуват на свободния пазар електрическа енергия, която да препродават на битовите консуматори.

Самите битови консуматори обаче няма да купуват тока по пазарни цени, а по избрани регулативно. Очаква се разликата сред цената на пазарния ток и на този за бита да бъде обезщетена точно от фонда за енергийна сигурност.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР