Министерският съвет пусна стенограма от заседанието си, на което премиерът

...
Министерският съвет пусна стенограма от заседанието си, на което премиерът
Коментари Харесай

Стенограма: Бойко Борисов хвали екоминистъра Нено Димов за Калиакра

Министерският съвет пусна стенограма от съвещанието си, на което министър председателят Бойко Борисов хвали екоминистъра Нено Димов за постигнатите договорености с Европейската комисия за перките в Калиакра. Ето цялостната стенограма:

БОЙКО БОРИСОВ: Ще помоля Нено Димов да ни запознае с решенията в Брюксел по ВЕИ-тата.

НЕНО ДИМОВ: Имах среща, която беше неофициална на равнище шефове и специалисти на процедурата за Калиакра.

На Калиакра знаете, че има спор сред зона „ НАТУРА “ и построени перки, за които България беше подведена под правосъдно дело за 600 плана, а в границите на седмата процедура успяхме да сведем и сме наказани за 10 плана.

От тези 10 плана са осъществени на процедура седем и от тези седем ние в Брюксел успяхме да договорим да не се унищожава нищо. В смисъл изискването за разрушение няма да бъде желано от комисията.

За страдание това е максимумът, който може да се направи и ще би трябвало да издам заповеди в границите на идващия месец и половина, с които да забраня по-нататъшно строителство в границите на зоните, които съществуват, а особено ВЕИ-тата, които работят до построяването на система за рано предизвестие ще би трябвало да имат режим на работа по този начин, че в интервала на миграция на птиците пролетта и есента да не работят.

Когато се построи тази система за ранно предизвестие, към което би трябвало да бъдат включени всички те още веднъж ще стопират, само че там към този момент интервала ще бъде определян от действителния прелет на съответните птици.

Оставям настрани, че през последните осем години откогато са издигнати тези ВЕИ-та няма нито една убита птичка и това не се одобри като информация и се упорства за предприемане на тези ограничения.

Естествено ще има всички останали процедури, като проект за ръководство, проект за възобновяване на хабитатите, които са нарушени, които към този момент са с един по-дълъг интервал от време, само че заповедите, които ще би трябвало да издам ще лишават права. Ще лишават права на благосъстоятелност. В момента ще тече обзор и това къде се препокриват кадастъра, който да вземем за пример споделя, че има равнища, а там не е равнища, а да вземем за пример е хабитат, който е предпазен и къде – не, и къде може да се избегне, т.е. да се минимизира, само че ще има от тези 7600 декара допускам, че по-голямата част ще бъдат с отнети права, което е допустимо да значи искове против страната от тези, които са притежатели.

Днес групирам групата със заместник-министрите от отрасловите министерства на земеделието, на енергетиката и на районното развиване, което дружно с мен ще бъдат на срещата в петък.

В петък крещя кметовете от засегнатите региони и бизнеса от засегнатите региони, с цел да ги уведомя за това, което следва. Не е въпрос на полемика, а въпрос на известяван, тъй като в случай че не предприемем тези ограничения ще минем към наказателна процедура и искане за разрушение на перките, които са в предпазената зона.

БОЙКО БОРИСОВ: Всъщност аз желая да те поздравя за това, което си постигнал. Защото опасността от наказателна процедура значи милиони, които би трябвало да заплати страната и данъкоплатеца.

Така, че действай с цялата суровост на закона и с решенията. Имаш нашата поддръжка по този начин, че да се докара до дъно.

Другото е хем процедура, хем заплащане и най-после отново същото.

НЕНО ДИМОВ: Дори по-лошо, най-после ще ни принудят и да разрушим това, което към този момент е издигнато.

БОЙКО БОРИСОВ: Така, че съберете ги, обяснете им, покажете им. Това мисля, че е допустимо най-компромисният вид, който комисията ни прави жест съгласно мен.

Петкова да ти помогне също с енергетиката и всички, от които имаш потребност и стопанската система с теб сядате, обяснявате и действате.

Добре.

НЕНО ДИМОВ: В резултатите от диалога има едно изречение най-отдолу, че в случай че осъществим тези условия комисията ще смята, че сме изпълнили правосъдното решение. Това попада в последната договореност, която имаме.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз тъй като чета и последните решения и за това те поздравих. Ако го нямаше това решение, няма да последва приветствие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР