Министерският съвет публикува в системата си за правна информация стенограмата

...
Министерският съвет публикува в системата си за правна информация стенограмата
Коментари Харесай

СТЕНОГРАМАТА: Петков пожелава “приятен ден” на министрите от ИТН преди напускането им

Министерският съвет разгласява в системата си за правна информация стенограмата от съвещанието си на 8 юни, на което министрите от " ИТН " напуснаха залата по време на точката за разискване на Проект на Решение за одобрение план на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

КИРИЛ ПЕТКОВ: Заместник-министър ръководителят по еврофондовете и министър на финансите, заповядайте.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Благодаря, господин министър председател.

С този законопроект утвърждаваме актуализацията на държавния бюджет. Както и Вие споменахте, държавният бюджет резервира недостига от 4.1 %, като имаме доста покачване на приходната част, чисто нараснала приходната част е 1 645.2 млн. лв., като обаче ние се отхвърляме от доходи в размер на над 580 млн. лв.,които остават при жителите под формата на по-ниски налози и по-ниски акцизи. Освен това се усилва и разходната част, където са заложени средствата за повишение на пенсиите, средствата за антикризисната стратегия, която беше утвърдена от държавното управление. Също по този начин в допълнение средства за бранш земеделие за подкрепяне на земеделските производители, както и някои по-дребни суми за съответни системи.

Като цяло в актуализацията е планувано и възстановяване на събираемостта. Само да дам на сътрудниците малко подтекст.

Миналата година имахме рекордна събираемост, събрахме над 8 милиарда лв. повече в сравнение с беше в началото планувано. Това значи, че събрахме като налози 21.6 % от брутния вътрешен артикул на страната. Тази година в първичната версия на бюджета беше заложено да съберем 22.2 %, т.е. 0.6 % повече, без да покачваме налозите. В актуализацията на база последните оценки на Национална агенция за приходите и „ Митници “ имаме леко повишение, като данъчни приходи да се съберат 22.3 %, отново без да се покачват данъчните ставки. Както знаете, имаме съществено понижение и на част от данъчните ставки.

Това, което желая да кажа, че тази актуализация не понижава финансови разноски, не понижава разноските на нито едно министерство и ведомство, и все пак съумява да обезпечи доста нарастване на пенсиите в пенсионната система над авансово заложените и да подсигури антикризисните ограничения, без да усилва недостига. Това е което може да се реализира, когато средствата се употребяват по предопределение и се събират изцяло. Затова предлагам да приемем актуализацията. Благодаря.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Благодаря.

Коментари?

Заповядайте.

НЕВЕНА ЦАНКОВА: Благодаря.

Министерството на здравеопазването знаете поддържа бюджета, само че още веднъж желая да направя ангажимента за един доста значим за министерството разход, обвързван с развиването на Спешната помощ и се надявам да намерим метод да осигурим средства за завършването на този план, тъй като там финансирането е по Оперативна програма „ Райони в напредък “ и рискуваме финансови корекции. Това е единственото, което имаме като записка.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Благодаря.

Други мнения?

Заповядайте.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Може ли да слага един въпрос към господин Василев, тематиката дълг. Тъй като доста ни нападат политически и обществено по тази тематика с безусловно сбъркани причини, аз ги виждам, само че да го изговорим тук това между тях, с цел да реагираме като екип на това, тъй като съвсем всички изказвания в медиите са манипулативни и сбъркани.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Благодаря. Нетният дълг от началото на годината до момента е намалял с 2 милиарда лв., т.е. сега държавният дълг е с 2 милиарда лв. по-малко, в сравнение с ние го заварихме на 1 януари. Таванът на дълга, т.е. какво ние имаме право да вземаме като дълг в този бюджет е повишен с 3 милиарда лв., тъй като имаме да върнем март месец следващата година 3 милиарда лв. и е доста по-добре да ги изтеглим в този момент преди трите нараствания на лихвите, които се чакат от Европейската централна банка и Федералния запас при п о-ниски лихвени проценти, в сравнение с да ги изтеглим март следващата година при по-високи лихвени проценти. Това е единствената причина за какво таванът е повишен и това е доста ясно разказано в претекстовете, тъй че в случай че някой се пробва да прави спекулации или не е чел претекстовете към законопроекта или желае да заблуждава българските жители.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Заповядайте.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми сътрудници, виждам, че сме на точката за бюджета и откакто организирахме съвещания с партията, която ни е излъчила, желая да заявя следното: това е следващият подобен случай, в който нещо се внася подмолно в последния миг и без да са завършили договарянията и диалозите по бюджета. Също по този начин не е извършен съдружен съвет, в който да се изгладят насъбраните много проблеми, свързани с тази актуализация.

В тази връзка желая да кажа, че в бюджета на Министерство на регионалното развитие единствено има обещани неща за минали интервали за над 3 милиарда лв., обещани от финансовия министър, които ги няма в актуализацията. Това отваря голяма дупка и голям риск освен пред републиканската пътна мрежа, където са тези проблеми, само че и пред бюджета на страната и финансите като цяло.

На второ място, не са подсигурени средствата, които обещахме всички дружно съдружно 500 милиона за общините, тези средства също ги няма в актуализацията, макар дадените обещания.

Не единствено тези причини, само че и аргумента за безусловно подмолното внасяне на този бюджет тук в зала и след извършените съвещания с партията, която ни е излъчила, ние министрите излъчени от „ ИТН “ напущаме съвещанието на Министерския съвет и се отдръпваме за диалози в нашата партия. Следващото ни присъединяване тук ще бъде единствено откакто партията реши това. Благодаря.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Благодаря за коментара.

Искам единствено да кажа, че думичките като „ подмолно “ са безусловно неуместни, откакто този бюджет беше разискван няколко пъти на експертни препоръки и това, че не се дават едни в допълнение поискани средства, не мисля, че може да се води за подмолно, изключително когато промяната за КПКОНПИ е спряла, когато наши оферти за назначения в КПКОНПИ са блокирани; когато Закона за КПКОНПИ не се придвижва особено поради Вашата партия. Едновременно с това се желаят милиарди да се харчат през строителни компании, чиито притежатели знаете на кои са. Моля да отидете и да говорите с Вашата партия, че това държавно управление няма да допусне да се харчат милиарди без контрола на страната, без органи като КПКОНПИ, и в случай че се пробвате да изнудвате, да качвате бюджета на строителните компании без да осигуряваме надзор, когато всички сме дали обещание да сме против корупцията, в този миг аз мисля, че най-хубавото нещо е да отидете към партията си и да говорите по тази тематика. Обещахме на българския народ нещо напълно друго. А когато даваме пари за пенсионери, които могат да паднат под линията на беднотия и вместо това желаеме едни строителни компании да получат едни повече пари вместо тях, аз персонално стоя на страната на пенсионерите. Благодаря ви.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Уважаеми господин министър-председател, това, което казвате не дава отговор на истината. Смятам, че това, което говорите не е обвързвано с актуализацията на бюджета.

На първо място, средствата, за които приказваме са същите тези средства за минал интервал, които Вие одобрихте и защитихте пред Народното събрание и точно Народното събрание управлява тези по този начин наречени от Вас средства за незаконни компании или какви там ги наричате.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Така наречените „ бебета “, както вие ги наричате.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Няма значение, споделям Ви следното нещо: тези пари са под контрола на Народното събрание, даже аз нямам някакъв действителен надзор върху тях. Да се пробвате да трансферирате това върху „ ИТН “ при изискване, че се справихме с едни от най-тежките рецесии, в това число и с Ваша помощ, за което Ви благодаря, е меко казано подмолно, също както беше импортиран и този бюджет.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Желая ви прелестен ден.

(Вицепремиерът по районното развиване и благоустройството и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на младежта и спорта Радостин Василев излизат от залата на Министерския съвет).
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР