Министерският съвет прие законопроекта за държавния бюджет за 2023 година.

...
Министерският съвет прие законопроекта за държавния бюджет за 2023 година.
Коментари Харесай

Василев: Министерският съвет прие законопроекта за държавния бюджет за 2023 година

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет за 2023 година. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев след съвещанието на Министерския съвет по отношение на бюджета за 2023 година, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

" Министерският съвет одобри и изпрати към Народното събрание законопроекта за държавния бюджет за 2023 година. Основните параметри са ясни и не са изменени - 3% недостиг, при 1,8 растеж на Брутният вътрешен продукт и предстояща инфлация от 8,7% приблизително за годината ", съобщи Василев.

Финансовият министър увери, че разноските по всички обществени заплащания са непокътнати. Той разгласи, че са нараснали приходите, защото се чакат по-високи доходи от събраното от новите управления на Национална агенция за приходите и Агенция " Минтици ". 

" Запазени са всички обществени заплащания, надградени са част от ограниченията, които бяха заложени от служебния кабинет, непокътната е политиката по приходите, която служебният кабинет беше заложил, прецизирани са издръжката и финансовите разноски и са повишени приходите, тъй че те да дават отговор на растежа на Брутният вътрешен продукт и това, което Агенция " Митници “ и Национална агенция за приходите чакат да съумеят да съберат в границите на годината ", изясни той.

Василев сподели още, че единствената смяна, направена от държавното управление, е по отношение на дълга. Той бива понижен по отношение на предходния проект на служебното държавно управление. Така новият дълг ще бъде в размер на 4,5 милиарда лв.. 

" Днес беше признато е изменение в тактиката за ръководство на държавния дълг като общият дълг за 2023 година е понижен по отношение на предходната статегия, защото имаме по-малък недостиг, който няма да изисква подобен дълг, който беше очакван.

Дългът, който се планува, е в размер на 7,5 милиарда лв., от които 3 милиарда са заплащания по остарели задължения, т.е. новият дълг е 4,5 милиарда Дългът като % от Брутният вътрешен продукт ще бъде 22%, в края на предходната година е бил 21,8%, а в края на 2021 година е бил към 22,5% ", сподели още министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР