Министерският съвет прие законодателната и оперативната си програма за периода

...
Министерският съвет прие законодателната и оперативната си програма за периода
Коментари Харесай

Правителството прие законодателната и оперативната си програма за първата половина на 2020 г.

Министерският съвет одобри законодателната и оперативната си стратегия за интервала 1 януари - 30 юни 2020 година
Законът за нормативните актове планува одобряването на планове на закони и приемането на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет да се реализира въз основа на законодателна и оперативна стратегия за шестмесечен интервал. Програмите обезпечават обмисляне на актовете, които Министерският съвет ще прегледа и одобри през интервала, както и обмисляне на процеса по осъществяването на оценка на въздействието.
Законодателната и оперативната стратегия дават информация за главните положения на предлаганата уредба и последствията от използването й, цели, претекстове за приемане на актовете и периодите за тяхната подготовка, координиране и приемане.
Двете стратегии дават опция за повишение на прозрачността на процеса по правене и приемане на нормативните актове и основават условия за по-широко гражданско присъединяване в публичните съвещания по плановете на нормативните актове, включени в стратегиите.
Законодателната стратегия планува да бъдат прегледани общо 17 оферти за законопроекти, като за 3 оферти за нови закони ще бъде осъществена цялостна предварителна оценка на въздействието. Включването на планове на актове в оперативната стратегия се реализира след осъществена частична предварителна оценка на въздействието. Оперативната стратегия планува да бъдат прегледани 22 плана на нормативни актове от компетентността на Министерския съвет.
Съгласно наредбите на Закона за нормативните актове и Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация, двете стратегии ще бъдат оповестени дружно с осъществените частични предварителни оценки на въздействието на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР