Министерският съвет прие вчера, 16 февруари, решение, с което ще

...
Министерският съвет прие вчера, 16 февруари, решение, с което ще
Коментари Харесай

Сухопътните войски, Съвместното командване на специалните операции и Военноморските сили ще придобият ново радио-комуникационно оборудване

Министерският съвет одобри през вчерашния ден, 16 февруари, решение, с което ще упълномощи министъра на защитата да подпише интернационален контракт BU-B-UCH с държавното управление на Съединени американски щати за придобиване на радио-комуникационно съоръжение за Сухопътните войски, Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) и Военноморските сили (ВМС).

Доставката на радио-комуникационното съоръжение, предмет на контракта, е обвързвана с осъществяването на три от плановете за рационализация на Българската войска – „ Модернизация на Т-72 за потребностите на танковите формирования на Сухопътни войски “, „ Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав от силите за специфични интервенции “ и „ Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав на морска тактическа група за специфични интервенции “. След ратификацията на контракта от Народното събрание и влизането му в действие, държавното управление на Съединени американски щати ще подписа контракт за произвеждане и доставка на радио-комуникационно съоръжение с американска компания.

За сключването на контракта ще бъдат обезпечени 35,5 млн. лева С тях ще бъдат добити по програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби с национално финансиране радио-комуникационни средства, които ще бъдат интегрирани в осъвременените танкове Т-72, бронираните коли на СКСО и колите за морската група за специфични интервенции от състава на Военноморски сили.

На 13 януари 2022 година Министерството на защитата разгласява в Европейския вестник Обявление за доброволна бистрота с номер F179979, в което е посочена подробна информация за вида и количеството на придобиваното съоръжение.

Това решение на Министерски съвет няма финансови последствия за към този момент настоящите контракти за рационализация на танкове Т-72 и за придобиване на бронирани коли за СКСО. Припомняме, че договорът с ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ АД е на обща стойност 78 719 472 лева (с ДДС) и тази сума не се трансформира. Всички средства по този контракт са заплатени предплатено, като предплатеното заплащане е изцяло обезпечено в сходство с условията на Закона за публичните поръчки. Не се постановат други заплащания по този контракт. Договорът със САМЕЛ-90 е за доставка на 98 специфични автомобила на обща стойност 49 998 000 лева (с ДДС) и тази сума също не се трансформира. По този контракт към този момент са доставени 45 автомобила, които са изцяло изплатени. За останалите 53 автомобила е обезщетен задатък в размер на 25%. Предвиждат се доставки до края на 2022 година и до края на 2023 година.

Общите финансови отговорности за Министерството на защитата по трите решения на Министерския съвет, свързани с модернизацията на Българската войска от през вчерашния ден, 16 февруари, са в размер на 35,5 млн. лева и те са за възнаграждение на интернационалния контракт BU-B-UCH за придобиване на радио-комуникационно съоръжение. За придобиването на радио-комуникационното съоръжение за танк Т-72 ще бъдат нужни 21 093 599,09 лева (с ДДС). С актуализацията на Проекта за капиталов разход тази сума се прибавя към общата стойност на плана, която дружно с изплатените към този момент суми става 99 813 071,09 лева За придобиване на класифицираното радио-комуникационно съоръжение за бронираните коли за СКСО ще бъдат нужни 9 972 526 лева Тази сума се прибавя към общата стойност на контракта за доставка на колите, която става 59 970 526 лева дружно с предплатено изплатените суми.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР