Министерският съвет прие в сряда проектозакон за ратификация на Конвенцията

...
Министерският съвет прие в сряда проектозакон за ратификация на Конвенцията
Коментари Харесай

Третият пол - да бъде или не

Министерският съвет одобри в сряда проектозакон за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Документът, по-известен като Истанбулската спогодба, скара политиците и провокира бурни диспути в обществото. Искат да узаконим третия пол, възмутиха се депутати от Оперативна програма, Българска социалистическа партия, Съюз на демократичните сили. Политици от ГЕРБ поддържат документа. Предстоят горещи диспути в Народното събрание.

„ България узаконява третия пол “, " задължаваме се да признаваме „ хомосексуални бракове “, „ децата ще бъдат длъжни да учат за „ травестизъм “, „ документът може да принуди България да одобри като бежанци травестити от Иран “. С сходни причини съдружните сътрудници на ГЕРБ - Обединени патриоти, се оповестиха срещу Инстанбулската спогодба. При гласуването на документа в Министерски съвет 8 министри от Оперативна програма и ГЕРБ не го поддържаха. Отделно Българска социалистическа партия, Съюз на демократичните сили и доста жители скочиха против конвенцията. Големи кавги се задават и в Народното събрание, където следва да бъде утвърдена.

Документът е прочут като Истанбулската спогодба, тъй като е контрактуван през 2011 година в турския град. От 28 страни - членки на Европейски Съюз, всички са подписали Конвенцията, а 11, измежду които и България, не са я утвърдили. От всички 47 страни - членки на Съвета на Европа, който е основател на документа, конвенцията е утвърдена от 28 страни. България подписа Конвенцията на 24 април 2016 година, а параф поставя Екатерина Захариева като правосъден министър тогава.

Истанбулската спогодба има за цел „ да пази дамите от всички форми на принуждение и да предотвратява, преследва и отстранява насилието над дами и домашното принуждение “, както и „ да способства за унищожаване на всички форми на дискриминация.

Спорните текстове в документа са няколко, като определението за " пол " възпламени обществото. Дефиницията е в член 3 - " обществено построени функции, държания, действия и характерности, които несъмнено общество счита за подобаващи за дамите и за мъжете ".

Документът не планува легализиране на гей браковете, само че Вътрешна македонска революционна организация има следното пояснение: " Член 3 вкарва определение за пол като нещо друго от биологичния пол на индивида. На процедура това дава опция за легализиране на еднополовите бракове - в случай че един от двамата брачни сътрудници при законно подписан брак смени своя пол, автоматизирано съгласно Истанбулската спогодба се основава еднополово " семейство ".

Евродепутатът Ангел Джамбазки разяснява, че " насилието над дами и деца би трябвало да бъде наказвано най-строго, само че това не става, когато се смесва с въвеждането на " обществен пол ". Според Вътрешна македонска революционна организация Конвенцията ще задължи България да дава статут на емигрант на всеки чужденец с " особености на пола ".

" С други думи, всеки травестит в Иран да вземем за пример може да получи обезпечен статут на емигрант у нас, защото в родината си е преследван поради " особености на пола ". Документът ще докара до обвинявания в принуждение против родители, в случай че откажат да третират своето момиче като момче, в случай че щерка им е поискала това, настояват от Вътрешна македонска революционна организация.

Славчо Атанасов от НФСБ разяснява пред " Марица ", че от партията упорстват за Интерпретираща декларация, в която да написа, че в България еднополови бракове няма да бъдат допускани.

Според някогашния здравен министър Петър Москов Конвенцията отваря вратата за „ узаконената полуда “. А от Българска социалистическа партия оповестиха, че са срещу насилието над дами и деца, само че няма по какъв начин да одобряват част от текстове, както и “социален пол " и “включване на съгласуван с разрастващите се благоприятни условия на учащите се образователен материал по въпроси като нестереотипни функции на пола ".

Ратификацията на Истанбулската спогодба няма да докара до обвързване за въвеждане на еднополови бракове в България и смяна на Конституцията. В това увери външният министър Екатерина Захариева. " Няма по какъв начин България да не ратифицира тази Конвенция поради обстоятелството, че тя слага на най-високо равнище отбраната на правата от домашно принуждение и равенството на половете. Тя цели от най-ранна детска възраст да възпитава в приемливост и ценене на равенството на половете, което е главен принцип на нашата Конституция ", посочи министърът.
тагове трети пол истанбулска спогодба  Третият пол - да бъде или не
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР