Министерският съвет прие Списък на средищните детски градини и училища

...
Министерският съвет прие Списък на средищните детски градини и училища
Коментари Харесай

Две детски градини и четири училища в община Мездра остават средищни

Министерският съвет одобри Списък на средищните детски градини и учебни заведения в Република България за образователната 2023/2024 година Решението беше взето на последното държавно съвещание. Списъкът се актуализира годишно по предложение на министъра на образованието и науката въз основа на решение на съответните общински препоръки.
 
Сред 956-те средищни просветителни институции в 660 обитаеми места в страната, които са включени в листата през тази образователна година, са 44 детски градини, елементи от детски градини и учебни заведения в област Враца, в т. ч. 6 в община Мездра. Това са ДГ " Звездичка " и СУ " Св. Климент Охридски ” - с. Зверино, ДГ " Мир ", СУ " Иван Вазов ", ОУ " Христо Ботев ", ОУ " Св. св. Кирил и Методий " - гр. Мездра.
 
В съпоставяне с образователната 2022/2023 година средищните детски градини и учебни заведения в община Мездра са с една по-малко, като заради липса на нужния най-малък брой пътуващи деца от листата е отпаднала ДГ " Детелина " - гр. Мездра.
 
За средищна се дефинира общинска детска градина или част от нея в друго обитаемо място, в която се образоват минимум 4 деца в наложителна предучилищна възраст от други обитаеми места, в които няма детска градина или учебно заведение, което да провежда наложително предучилищно обучение, и която за тези деца се намира на минимум разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа.
 
Средищно учебно заведение е държавно или общинско учебно заведение, в което се образоват минимум 10 възпитаници в наложителна учебна възраст от други обитаеми места, в които няма учебно заведение и за които това е учебното заведение, осъществяващо образование в съответния клас и намиращо се на минимум разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа.
 
Целта на нормативния акт е да се увеличи обсега на децата и на учениците и да се понижи каузи на прибързано напусналите системата на предучилищното и на учебното обучение, като за задачата се обезпечи безвъзмезден превоз до най-близката средищна детска градина или средищно учебно заведение за децата в наложителна предучилищна възраст и за учениците от обитаеми места, в които няма детска градина или учебно заведение.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР