Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република

...
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република
Коментари Харесай

Кабинетът честити рождения ден на Илиана Раева с орден Стара планина“

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Илиана Раева с медал „ Стара планина “ първа степен за извънредно огромните ѝ заслуги към Република България в региона на спорта.

Предложението за награждаване е на министъра на младежта и спорта Весела Лечева. Решението беше признато в деня, в който Раева чества своята 60-а годишнина.  

В претекстовете за предлагането се споделя, че пътят на Илиана Раева е посипан с голям брой победи - като гимнастичка, като треньор, като основател на първия частен състезателен клуб по художествена гимнастика и първенци, като треньор и старши треньор в националния тим по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, ръководител на треньорския съвет и ръководител на Управителния съвет на БФХГ.

Постиженията в спортната ѝ кариера са:
6-то място многобой на Световно състезание в Мадрид през 1978 г.;4-то място многобой, 2-ро място край топка, 1 -во място и международна купа на бухалки на Световно състезание в Лондон през 1979 г.;1-во място многобой - безспорен европейски първенец, 1-во място финали на въже, обръч, бухалки и 2-ро място край лента на Европейско състезание в Амстердам през 1980 г.;2-ро място многобой, 2-ро място край обръч, 3-то място край въже и 2-ро място край лента на Световно състезание в Мюнхен през 1981 г.;3-то място многобой, 3-то място край въже, обръч, бухалки и лента на Европейско състезание в Ставангер през 1982 г.;4-то място многобой, 2-ро място край обръч и бухалки и трето място край въже на Световна купа в Белград през 1983 година
Треньорската си кариера Илиана Раева стартира в клуб по художествена гимнастика " Левски " гр. София, след което през 1993 година основава " Клуб по художествена гимнастика " Илиана ", като състезателите на клуба до през днешния ден са многократни първенци на България в разнообразни възрасти и непроменяемо участват в съставите на националните ни тимове по художествена гимнастика.

Като старши треньор на националния тим по художествена гимнастика отбор дами печели бронзов орден от Олимпийските игри в Атина през 2004 година, Световна купа от Световното състезание в Монпелие през 2011 година, 5-то място на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година

През 2012 година госпожа Раева е определена за ръководител на БФХГ. Докато БФХГ е под нейно управление, българският народен тим по художествена гимнастика завоюва многочислени медали от Световни, Европейски шампионати и Световни купи, става нееднократен притежател на международната купа,

завоюва безспорна европейска купа в отборното 2022 година, безспорна международна купа на отбор дами 2013 година и 2022 година

През 2016 година националният тим по художествена гимнастика печели бронзов орден на Олимпийските игри в Рио, а през 2021 година завоюва историческия първи златен орден на Олимпийските игри в Токио. Ръководена от Илиана Раева, БФХГ е провела 12 международни купи, 12 интернационалните шампионата, две международни шампионати /през 2018 година и 2022 г./ и едно европейско състезание /през 2021 г./ на територията на Република България.

Награждаването на Илиана Раева е голямо самопризнание за приноса ѝ за развиването на спорта художествена гимнастика в страната ни, както и за издигането на престижа на България измежду интернационалната общественост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР