Министерският съвет прие решение за одобряване на Законопроект за изменение

...
Министерският съвет прие решение за одобряване на Законопроект за изменение
Коментари Харесай

Министерският съвет одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство

Министерският съвет одобри решение за одобрение на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното завещание, съобщи държавната пресслужба.

Със законопроекта е препоръчано изменение на член 30, алинея 6, като се планува разрешението за осъществяване на музейна активност от частен музей да се лишава с стимулирана заповед на министъра на културата по стимулирано предложение на шефа на Инспектората за запазване на културното завещание, когато: непрекъснатата или краткотрайна експозиция на музея е отворена за гости по-малко от 100 дни в годината; в случаите на член 192, алинея 1, т. 2, нарушаванията не бъдат прекратени в избрания срок; музеят престане да отговоря на условията по член 25, т. 1-4; в музея се съхраняват неидентифицирани и нерегистрирани по реда на този закон движими културни полезности.

Предвижда се издаването на две наредби на министъра на културата: за установяване реда за реализиране на съгласувателната процедура по раздел V „ Териториалноустройствена отбрана “ на глава пета на Закона за културното завещание и за установяване реда за провеждането на състезанията за финансово подкрепяне на културни начинания, целеви стратегии и креативен планове по член 14, алинея 2, т. 1 от Закона за протекция и развиване на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР