Министерският съвет прие решение за Национална стратегия за електронно здравеопазване

...
Министерският съвет прие решение за Национална стратегия за електронно здравеопазване
Коментари Харесай

Приета е поредната стратегия за дигитализация на здравната система

Министерският съвет одобри решение за Национална тактика за електронно опазване на здравето и цифровизация на здравната система 2030 година Това оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет.

Това е следващата тактика, която се приема за цифровизация на здравната система.

Целта на плана е основаването на обединен указател за здравни данни, което ще бъде в интерес на жители, лекари, ръководещите органи. Необходимостта от приемането й породи по отношение на развиването на план " Разработване и въвеждане/внедряване на Национална здравна осведомителна система ".

Решението би трябвало да способства за реализацията на:
медицина, работеща в интерес на пациента, достъп до трансгранични здравни услуги, достъп до информация в действително време намаляване на административната тежест, унищожаване на хартията и непотребните процеси подобрена регулаторна и конкурентна среда посредством въвеждане на единни, съответни и пропорционални правила и стандарти подобряване на финансовите резултати посредством усъвършенствана бистрота и принадлежности за унищожаване на пропуските в докладването и осведомителните потоци  засилена отчетност и надзор възможност за наново потребление на здравни данни за научноизследователски и статистически цели ефикасност на разходите
Националната тактика е в съответствие с самодейност на Европейска комисия за създаване на Европейското пространство за здравни данни (European Health Data Space).

Припомняме, че през октомври предходната година се вкараха електронните предписания, само че след известно време стана ясно, че системата към момента не е пригодена за това.
 БЛС обезпокоени за персоналните данни на пациентите
БЛС обезпокоени за персоналните данни на пациентите

Обявиха се срещу QR кода за достъп до медицинските досиета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР