Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 471 746

...
Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 471 746
Коментари Харесай

Плащаме близо 470 000 лв. по осъдителни решения на ЕСПЧ

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 471 746 лева , представляващи компенсации в осъществяване на четири решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Това оповестиха от държавната пресслужба.

Решенията са постановени в интервала 14.02.2023 година - 13.04.2023 година

С решението си по делото " Авенди против България " от 4 юни 2020 година Европейски съд по правата на човека откри нарушаване на правата на сдружението жалбоподател по член 1 от Протокол № 1 от Конвенцията заради забавеното връщане на артикули, арестувани в административно-наказателно произвеждане. С актуалното решение Съдът преглежда настояването на сдружението по член 41 от Конвенцията за отсъждане на справедливото обезщетение.

Съдът показва, че страната следва да обезщети сдружението за претърпените вреди от момента, в който задържането е станало нелегално и присъжда общо 165 000 евро като обезщетение за претърпените имуществени вреди.

Делата Ляпчев и други против България ", " Сабуни и други против България " и " Кулинов и други против България " касаят лишаване на хипотетични приходи от незаконна активност. Европейски съд по правата на човека отбелязва още веднъж, че като разпореждат лишаване на имуществото на жалбоподателите, националните съдилища не са пробвали да обосноват причинно-следствена връзка, изисквана от Съда.

Европейски съд по правата на човека не вижда причина да доближи до умозаключение, друго от това по делата, прегледани в Тодоров и други, където той открива нарушаване на член 1 от Протокол № 1 и подлага на критика метода, общопризнат от националните съдилища. Общо по жалбите са присъдени компенсации за неимуществени вреди в размер на 33 000 евро и 10 200 евро за разноски и разходи.
 Европейски съд по правата на човека още веднъж осъди България
Европейски съд по правата на човека още веднъж осъди България

Този път казусът е за домашно насилие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР