Министерският съвет прие Решение за изменение на Програмата за ползване

...
Министерският съвет прие Решение за изменение на Програмата за ползване
Коментари Харесай

МС допълни Програмата за ползване на хуманитарна помощ за разселените от Украйна

Министерският съвет одобри Решение за изменение на Програмата за прилагане на филантропична помощ на лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Република Украйна.

Помощта се планува да се употребява с изключение на в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател, и в обекти, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър тук-там за заслон.

Удължава се срокът, в който ще се дава филантропична помощ на тези лица без експлицитна регистрация за краткотрайна протекция. Това към този момент ще се случва до 15.04.

Програмата се управлява от Министерството на туризма, като се финансира от принадлежности на Европейския съюз и/или от държавния бюджет по реда на Закона за обществените финанси и Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Помощта се изплаща от Министерството на туризма на категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател и на обектите, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър на местата за заслон на три отчетни интервала. Регламентира се особено основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър на местата за заслон. Министерството на туризма прецизира, че местата за настаняване, вписани в Националния туристически указател (НТР) не следва да подават заявление за регистрация във краткотрайния Регистър тук-там за заслон.

Във краткотрайния указател тук-там за заслон (РМП) се вписват единствено обекти (общежития, държавни и общински бази, почивни станции и др.), които не са вписани в Научно-техническо разузнаване и в които са настанени разселени лица от Украйна.

В приложения към Програмата е организиран редът за отчитане и разплащане на предоставената филантропична помощ, включващ инструкции за потребление на Системата за ръководство на националните вложения (СУНИ) за кандидатстване, отчитане и разплащане на помощта, както и са посочени характерни хигиенични и противоепидемични ограничения, които би трябвало да бъдат обезпечени в мястото на настаняване на лицата и инструкции за хранене на лицата над 18 години. Нормите за хигиена са съществуващи и настоящи.

Лицата, които правят настаняване в обект - място за заслон, подават заявление по пример за регистрация на място за заслон до Министъра на туризма на е-поща: [email protected]. Файлът наложително се подписва с дипломиран електронен автограф (КЕП).

Вписаните лица в РМП, които дават услуга по настаняване и изхранване на разселените лица от Украйна е належащо да попълнят данните за настанените лица в Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). За подаването на данните е належащо лицето, стопанисващо обекта, вписан в РМП да сътвори собствен профил в системата. Подробни инструкции за регистрация в ЕСТИ и подаването на данни са оповестени на институционалната страница на МТ в секция " ЕСТИ " на следния интернет адрес: https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/edinnata-sistema-za-turisticheska-informaciya

Периодът на деяние на Програмата е от 24.02.2022 година до 31.05.2022 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР