Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране

...
Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране
Коментари Харесай

Променя се Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични

Министерският съвет одобри смяна на Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични, оповестиха от държавната осведомителна работа.

С смяната се транспонира в националното законодателство Директива (ЕС) 2017/2103 на Европейския парламент и на Съвета от 15 ноември 2017 година за изменение на Рамково решение 2004/757/ПВР на Съвета за включване на нови психоактивни субстанции в определението за „ опиати “ и за анулация на Решение 2005/3 87/ПВР на Съвета.

Въвеждат се дефиниции за „ ново психоактивно вещество “ и „ препарат “ в сходство с понятията в Директива (ЕС) 2017/2103.

Поставят се под надзор и нови седем субстанции посредством включването им в Списък I - „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “.

Веществата се включват в Списък I в осъществяване на европейски актове - решения за осъществяване на Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на ограничения за надзор във връзка с нови психоактивни субстанции и по отношение на решение на Комисията по наркотичните субстанции към Организация на обединените нации, с което се слагат под интернационален надзор нови субстанции посредством включване в описите на Единната спогодба на Организация на обединените нации по упойващите субстанции и Конвенцията за психотропните субстанции.

Очакваният резултат от предлаганите промени е адаптиране на националната нормативна уредба към новата наредба, въведена с Директива (ЕС) 2017/2103, както и ограничение риска от корист с класифицираните като наркотични субстанции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР