Министерският съвет прие проект, финансиран със средства по Оперативна програма

...
Министерският съвет прие проект, финансиран със средства по Оперативна програма
Коментари Харесай

Росица Карамфилова: Разширява се системата за ранно предупреждение на населението при бедствия и аварии

Министерският съвет одобри план, финансиран със средства по Оперативна стратегия " Околна среда ", за разширение на системата за ранно предизвестие, обявяване на популацията на равнище община и рационализация на системата за ранно предизвестие и обявяване на органите на изпълнителната власт, заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на взаимен брифинг в Министерския съвет с вицепремиера и министър на вътрешните работи в служебното държавно управление Иван Демерджиев.

Проектът е на стойност 48 485 086 лева, със 100 % безплатна финансова помощ. Средствата се отпускат за Министерство на вътрешните работи, дирекция " Комуникационни и осведомителни системи " и са ориентирани към рационализация на системата за ранно предизвестие при бедствия, осведоми министър Карамфилова. Системата за ранно предизвестие известява към 39 % от популацията на България. С модернизацията и развиването й новите общински центрове за обявяване на популацията ще обзет малко над 51 % от популацията, сподели служебният министър.

По думите на Карамфилова системата е основна и дава опция за превантивни дейности, свързани с евентуални бедствия. Това на национално равнище е първата стъпка, която страната подхваща, с цел да модернизира тази система със средства по оперативна стратегия (ОП). За идващия програмен интервал сме заложили и спомагателни средства, тъй че да може да има 100 % обгръщане на популацията от системата за ранно предизвестие, уточни министър Карамфилова.

Този инструмент постоянно е бил до висока степен основен, само че нуждата от неговата рационализация е стояла на назад във времето, сподели Карамфилова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР